Marjane Satrapi, autoarea bestsellerurilor Persepolis şi Broderii, NU mai vine în România

Editura ART vă invită sâmbătă, 11 februarie, ora 17.00, la Librăria Bastilia (Piaţa Romană nr. 5), la o întâlnire cu autoarea franceză de origine iraniană, Marjane Satrapi, şi o sesiune de autografe pe romanele grafice Persepolis şi Broderii.

Marjane Satrapi îşi amână vizita în România.

Conform anunţului Institutului Francez, Marjane Satrapi nu mai poate veni în Bucureşti în luna februarie din pricina unor probleme de sănătate. Sesiunea de autografe care urma să aibă loc sâmbătă, 11 februarie, la Librăria Bastilia, se amână până când starea de sănătate a autoarei se va îmbunătăţi şi aceasta îşi va putea relua vizita în România.

Marjane Satrapi, Persepolis

Considerat un must-read nu doar pentru pasionaţii de romane grafice , Persepolis a făcut milioane de „victime” în rândurile cititiorilor din toată lumea, autobiografia lui Satrapi primind deopotrivă premii pentru calităţile artistice şi pentru umărul pus la lupta antifundamentalistă.

Persepolis este revizitarea, la persoana întâi, a copilăriei pe care Marjane Satrapi şi-a petrecut-o la Teheran, într-o familie cu convingeri de stânga, implicată în mişcări politice încă de dinainte de Revoluţia Iraniană. Urmează, repovestit prin prisma propriei experienţe, conflictul dintre Irak şi Iran, anii petrecuţi la liceu în Viena revenirea în Iran şi plecarea definitivă în Franţa, toate episoadele alcătuind, puse cap la cap, un bildungsroman.Vălul care acoperă, de regulă, sensibilele chestiuni legate de politică, religie şi istorie se ridică în cartea autoarei stabilite în Franţa pentru a face loc multor nuanţe de gri camuflate în imagini exclusiv alb/negru.

Dincolo de privirea de insider pe care o aruncă în „măruntaiele” unei lumi conflictuale, Persepolis (de)construieşte în cele aproape 400 de pagini o altă dimensiune familiarizată cu tabuul: condiţia femeii în lumea islamică. Fără să cadă în păcatul tezismului, Satrapi găseşte fomula perfectă între episoadele dramatice, umorul (de cele mai multe ori negru) şi analiza socială, fără să neglijeze ritmul poveştii.

Persepolis este autobioagrafia alb-negru a lui Marjane Satrapi, traversând graniţele dintre culturi cu luciditate şi simţul umorului.

Traducere din limba franceză de Mihaela Dobrescu

Colecţia Romanul grafic paperback, 350 p, 165×240 ISBN 978-973-124-515-7

Parteneri media: Radio Guerrilla, Tabu, Realitatea.net, Feeder.ro.

Marjane Satrapi, Broderii

Un nou roman grafic marca Marjane Satrapi, în care umorul discuţiilor dintre mai multe generaţii de femei iraniene este gata să ridice vălul care ascunde, de cele mai multe ori, realităţi nebănuite ochiului profan. Broderii face parte din aceeaşi familie a romanelor grafice în care Satrapi îşi transpune alb-negru diferite episoade autobiografice. Considerat un fel de Sex and the City iranian, acest volum nu scapă din vedere nici un subiect picant, fără să cadă însă în frivolitate. Trei generaţii de femei din familia lui Marji discută degajat, sfidând eventualele prejudecăţi despre umorul şi relaxarea femeilor musulmane, despre sex, dragoste, cosmetică, dezamăgire şi ritualuri sociale. Cartea lui Satrapi abordează, pe ton de şuetă perfect integrat în benzi desenate, căsătoriile aranjate, dorinţa femeilor de a transforma rigorile unei lumi stricte într-un joc al inteligenţei sau strategiile pentru simularea virginităţii. Sub un titlu aparent banal se dezvăluie, cu foarte multă ironie şi umor contagios, teme care nu se sfiesc să dea de gândit. Broderii deschide o lume ascunsă de cele mai multe ori sub văluri, în care libertatea femeii trebuie constant negociată.

Această carte, publicată în cadrul Programului de sprijin pentru publicare Nicolae Iorga, a beneficiat de susţinerea Ambasadei Franţei în România şi a Culturefrance / Ministerul Francez al Afacerilor Externe şi Europene. Traducere din limba franceză de Anamaria Pravicencu Letraj de Irina Stelea Colecţia Romanul grafic paperback, 136 p, 140 x 190 ISBN 978-973-124-508-9

ISBN Jumătatea plină 978-606-92742-0-0

Parteneri media: Radio Guerrilla, One, Pandora’s, Feeder.ro.

Marjane Satrapi (n. 1969, în Iran) şi-a petrecut copilăria în Teheranul de dinaintea Revoluţiei Iraniene, teama părinţilor de violenţele politice determinând-o să urmeze liceul la Viena. Întoarsă în ţara natală, a mers la universitate şi s-a căsătorit la 21 de ani, pentru a divorţa trei ani mai târziu. După un masterat în comunicare vizuală urmat la Teheran, Satrapi a plecat la Strasbourg, pentru a se stabili apoi la Paris, unde lucrează ca ilustratoare şi regizoare. Pe lângă Premiul Juriului de la Cannes, Satrapi a mai primit, în 2008, Premiul Cinema For Peace pentru „Cel mai valoros film al anului”, în 2009 fiind numită Doctor honoris causa de către Universitatea Catolică din Louvain, Belgia.

Marjane Satrapi vine la Bucureşti, cu ocazia redeschiderii sălii de cinema Elvire Popesco, pentru a prezenta, în premieră, filmul Poulet aux prunes. Filmul este o adaptare a romanului grafic cu acelaşi nume al autoarei şi este regizat de aceasta împreună cu Vincent Paronnaud, cu care a co-regizat şi filmul de animaţie Persepolis (2007).

Despre Grupul Editorial Art
Considerată drept cea mai cochetă şi rafinată editură românească, ART nu şi-a construit imaginea doar prin selecţia oferită publicului său exigent, ci şi prin condiţiile grafice excepţionale în care sunt tipărite cărţile. Pe lângă autori canonici şi cărţi fundamentale din ştiinţele socio-umane, ART îşi respectă cititorii oferindu-le provocări numai bune de citit, printre care “Atlasul de mitocănie urbană”, seria “Prima dată” sau colecţia “Romanul grafic”.
Evelina Bidea – PR Manager Editura ART
Pentru telefon si e-mail click aici
GRUPUL EDITORIAL ART
www.editura-art.ro/autor/satrapi-marjane

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *