Misterioasa Istorie a Rozacrucienilor

“Nu se gaseste nicaieri un studiu complet despre Fratia misterioasa a Roza-Crucii”. Aceasta afirmatie, cu care debuteaza lucrarea lui Paul Sedir, era valabila in Franta inceputului de secol XX si este tot atat de valabila in Romania inceputului de secol XXI. Intr-adevar, la noi au aparut prea putine carti despre societatea secreta care a fascinat Europa in vremea Renasterii tarzii si a inceputului epocii moderne.

Studiul de fata isi propune sa suplineasca aceasta lipsa, ne asigura traducatorul lucrarii, Marius Cristian Ene.

Astfel, autorul ne prezinta nu numai istoria vizibila a Ordinului, cu autorii rozacrucieni, lucrarile lor si regulile pe care trebuiau sa le respecte Fratii, ci si istoria sa invizibila, caci, spune el, “orice forma existenta pe plan fizic nu este decat invelisul tipului esential al acestei forme, caci nimic nu are loc in vizibil fara sa nu se gaseasca deja in invizibil”.

Pornind de la aceste premise, Istoria rozacrucienilor ne arata, in intreaga sa complexitate, care a fost rolul indeplinit de aceasta Fratie, formata din “copiii de taina ai Domnului”, “misionarii, apostolii, misticii puri, adevaratii rozacrucieni”.

Paul Sedir (2 ianuarie 1871 – 3 februarie 1926) sub numele sau adevarat Yvon Le Loup a fost un mistic francez, autor a numeroase lucrari despre esoterism si mistica crestina.
Prieten si colaborator al lui Papus (Dr. Gerard Encausse), Paul Sedir a devenit doctor in Cabala in cadrul Ordinului rozicrucienilor reinnoit de Stanislas de Guaita si membru al Consiliului suprem in cadrul Ordinului Martinist. Mai tarziu, a devenit membru al Bisericii gnostice fondata de Jules Doinel, iar in 1897 membru al “F.T.L.” (Fraternitas Thesauri Lucis) o noua societate de tip rozicrucian fondata de Papus.
In urma unei experiente interioare decisive, Paul Sedir a devenit constient de zadarnicia stiintelor si societatilor secrete, fapt ce l-a determinat sa-si abandoneze titlurile, toata intelepciunea esoterica dobandita si sa se consacre strict idealului propovaduit de Evanghelie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *