Monstri invizibili, de Chuck Palahniuk

Chuck Palahniuk este autorul romanului Fight Club, un clasic al literaturii underground, ecranizat de David Fincher in anul 1999, cu Brad Pitt, Edward Norton si Helena Bonham Carter in rolurile principale. Monstri invizibili transforma unul dintre cele mai populare tipare narative americane, road-novel, intr-o aventura macabra. Naratoarea este Shannon McFarland, alias Daisy St. Patience: frumoasa, celebra, adorata, centrul atentiei fotografilor de moda.

Are de toate: un iubit, o cariera, o prietena adevarata. Dar asta pina in ziua in care un teribil accident o lasa des­figu­rata si o arunca brusc la marginea lumii, departe de ochii tuturor, mai putin ai lui Brandy Alexander, regina suprema, stapina peste toti si toate. Chiar si peste propria-i sexualitate. Inca o operatie si visul i se va implini: va fi femeie in toata puterea cuvintului. Brandy cunoaste secretul reinventarii de sine: stergerea completa a trecutului si nascocirea unui prezent convenabil. A unui viitor croit dupa masura fiecaruia. Aceasta este lectia pe care o invata Daisy in timpul unei calatorii aiuritoare spre un tel aflat in continua schimbare. Caci, in lumea in care traim, vizibilul poate deveni oricind invizibil, iar identitatea noastra nu este decit produsul dorintelor celorlalti.

„Putini autori contemporani sint in stare sa combine cu atita farmec socantul si comicul… Voiosia anarhica si violenta a lui Palahniuk il recomanda ca pe un scriitor remarcabil al noului mileniu, una dintre vocile cele mai originale si mai surprinzatoare care s-au impus pe scena literara. In stilul sau, umorul muscator al lui Vonnegut, spiritul analitic necrutator al lui DeLillo si suprarealismul lui Pynchon se combina intr-un puzzle uimitor si irezistibil.” (Newsday)

„Comedia grotesca pusa in scena de Palahniuk are drept tinta superficialitatea nemiloasa care domina lumea modei.” (Publishers Weekly)

„Un road-novel salbatic si delirant, in care nimeni nu este ce pare a fi, iar cititorului i se adreseaza suprema provocare de a ghici in cine – sau in ce – urmeaza sa se transforme personajele.” (Booklist)

Chuck Palahniuk, supranumit „portdrapelul generatiei nihiliste”,  s-a nascut in 1962. Primele sale doua carti, trimise unor editori din New York, au fost refuzate. La fel se va intimpla si cu romanul Fight Club, respins initial pentru ca a fost considerat „prea intunecat si prea riscant”. In 1999, Palahniuk publica Supravietuitorul si Monstri invizibili, urmate de Sufocare (2001), Cintec de leagan (2002), Jurnal (2003), Bintuitii (2005) si Rant (2007). A mai publicat o carte de amintiri si insemnari de calatorie, Fugari & refugiati (2003), si un volum de eseuri, Mai ciudat decit fictiunea (2004). Pina in prezent, in colectia Biblioteca Polirom au aparut romanele Fight Club (2004), Sufocare (2004), Jurnal (2006), Bintuitii (2007) si Cintec de leagan (2007).

Detalii la Polirom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *