Kiran Desai este autoarea romanului Mostenitoarea tarimului pierdut, distins cu Man Booker Prize in 2006. „Kiran Desai este o scriitoare exceptionala!” (Salman Rushdie) Zarva in livada de guave (1998), primul roman al lui Kiran Desai, face dovada unui talent confirmat pe deplin de evolutia ulterioara a carierei sale. Naratiunea plina de umor, savoare si exotism urmareste traiectoria haotica a destinului lui Sampath Chawla si transformarea sa neasteptata dintr-un marunt functionar in gurul din arborele de guava.
Desi nascut sub auspicii favorabile, Sampath se pomeneste, din cauza lipsei de ambitie si a firii sale distrate, intr-o fundatura a vietii. Dupa ce strica, printr-un dans obscen, petrecerea de nunta a fiicei sefului sau, Sampath fuge de acasa si se retrage in padure, alegindu-si drept salas un arbore de guava. Gresit interpretat, gestul sau ii atrage peste noapte nenumarati adepti, care se aduna sa-i asculte predicile. Insa lucrurile iau o intorsatura proasta atunci cind tovarasele lui Sampath, maimutele, dau in patima bauturii si incep sa terorizeze orasul. In curind, paradisul linistit al lui Sampath se transforma intr-un infern in care zarva si harmalaia sint la ele acasa.
„O minunata parabola despre forta destinului si natura relatiilor de familie.” (Harper’s Bazaar)
Kiran Desai, fiica celebrei scriitoare indiene Anita Desai, s-a nascut in India in 1971. La 14 ani a plecat in Anglia, un an mai tirziu mutindu-se impreuna cu familia in SUA. Dupa ce a absolvit Colegiul Bennington si Universitatea Hollins, a urmat cursuri de creative writing la Universitatea Columbia. Primul sau roman, Hullabaloo in the Guava Orchard, publicat in 1998, a fost primit extrem de favorabil de critica literara internationala. In 2006, cel de-al doilea roman al sau, The Inheritance of Loss (Mostenitoarea tarimului pierdut; Polirom, 2007), a obtinut prestigiosul Man Booker Prize, Kiran Desai devenind astfel, la numai 35 de ani, cea mai tinara cistigatoare a acestui premiu pentru care mama ei a fost nominalizata in trei rinduri, fara insa a-l obtine vreodata.