Norman Manea, Vorbind pietrei

Scris de Norman Manea in limba romana, dupa o vizita, in calitate de invitat de onoare, la Tirgul de Carte de la Ierusalim, in 2003, poemul Vorbind pietrei e insotit de traduceri in zece limbi: engleza (Edward Hirsch si Norman Manea), ebraica (Yotam Reuveni), germana (Ernest Wichner), spaniola (Victor Ivanovici), ceha (Jin Nasinek), maghiara (Balazs Imre Jozsef), poloneza (Jerzy Kotlinski), suedeza (Dan Shafran), franceza (Letitia Ilea) si italiana (Marco Cugno).

„Promisesem gazdelor sa scriu un text despre aceasta calatorie, sau despre Tirg, sau despre Israel. Am stat in fata dreptunghiului alb si amenintator al hirtiei, pina cind am inceput sa scriu un soi de «adresare» cvasi-poetica umbrei tatalui meu si umbrei lui Primo Levi, bizar reuniti, dintr-odata, intr-o neasteptata articulare retorica.” (Norman Manea)

Norman Manea (n. 1936), unul dintre cei mai apreciati prozatori si eseisti romani, profesor de literatura europeana si „writer in residence” la Bard College, New York. De la debutul din 1966 si pina in 1986, cind a plecat din tara, a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (1979) si Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste). In 1992 a primit Bursa Guggenheim si prestigiosul Premiu MacArthur, in 1993 Biblioteca Nationala din New York l-a sarbatorit cu prilejul acordarii distinctiei de „Literary Lion” al bibliotecii, in 2002 i s-a atribuit Premiul international de literatura Nonino pentru „Opera omnia”, iar in 2006, Premiul Medicis Etranger pentru Intoarcerea huliganului. La Editura Polirom a publicat: Intoarcerea huliganului (ed. I, 2003; ed. a II-a, 2008), Plicuri si portrete (2004), Fericirea obligatorie (ed. a II-a, 2005), Despre Clovni: Dictatorul si Artistul (2005), Anii de ucenicie ai lui August Prostul (ed. a II-a, 2005), Plicul negru (ed. a IV-a, 2007), Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici (2008) si Inaintea despartirii. Convorbire cu Saul Bellow – Un proiect Words & Images (2008).

Norman Manea, Vorbind pietrei, Seria de autor „Norman Manea”, Pret: 29.50 lei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *