Amy Tan, Salvind pestii de la inec

Salvind pestii de la inec (2005) este o minunata aventura pe tarimuri exotice. Bibi Chen, cunoscuta in cercurile mondene din San Francisco drept o protectoare a artelor, organizeaza pentru unsprezece prieteni apropiati o calatorie de neuitat in China si Birmania, pentru a admira comorile de arta si cultura prezente pe traseu. Ghinionul face ca Bibi Chen sa moara in circumstante bizare cu putin timp inainte de calatorie. Insa asta nu o impiedica sa-si insoteasca prietenii in spirit, asumindu-si astfel rolul de martor pe alocuri indulgent, pe alocuri intransigent al gafelor si prejudecatilor culturale cu efecte mai mult sau mai putin dezastruoase, al descoperirilor si evolutiei relatiilor intre membrii grupului.

Cei unsprezece, plus naivul Bennie, noul conducator de grup, isi incep expeditia ca orice turisti in cautare de exotic si inedit, dar ajung sa traiasca experiente la limita miraculosului picaresc: intentiile se bat cap in cap cu rezultatele lor, superstitiile cu evidenta si idealurile cu realitatea intr-o maniera pe cit de bizara, pe atit de amuzanta, sub privirea patrunzatoare a spiritului lui Bibi Chen.

„O farsa construita cu maiestrie si umor, partial un roman de dragoste si partial unul de mistere… Punindu-si la bataie remarcabilul talent de povestitoare, Amy Tan face din aceasta carte o sursa de placere pura, mai ales prin comentariile sale spirituale si observatiile de un mare rafinament psihologic…” (San Francisco Chronicle)

Una dintre cele mai in voga autoare americane contemporane, Amy Tan s-a nascut in 1952 in Oakland, California. Parintii ei imigrasera din China in urma Razboiului Civil. Studiaza limba engleza si lingvistica la San Jose State University. Debuteaza cu proza scurta in reviste bine cotate, precum FM si Seventeen. In 1987, dupa o calatorie in China, incepe sa scrie romanul Clubul Norocoaselor (Polirom, 2005), publicat mai intii in foileton in Ladies’  Home Journal, Atlantic Monthly si San Francisco Focus. Aparut in 1989, Clubul Norocoaselor a ramas noua luni pe lista de bestselleruri a prestigiosului New York Times si a fost tradus in peste douazeci si cinci de limbi. Romanul a fost nominalizat la National Book Award si National Book Critics Circle Award si a fost distins cu Bay Area Book Reviewers Award for Fiction si Commonwealth Club Gold Award. Romanele Sotia Zeului Bucatariei (1991; Polirom, 2007), Cele o suta de simturi secrete (1998; Polirom, 2006) si Fiica tamaduitorului de oase (2001; Polirom, 2005) ii consolideaza pozitia in fruntea listelor de bestselleruri. Amy Tan este, de asemenea, solista formatiei Rock Bottom Remainders, din care mai fac parte si alti scriitori celebri, precum Stephen King si Dave Barry, si care sustine concerte in scopuri caritabile.

Amy Tan, Salvind pestii de la inec, Biblioteca Polirom, Pret: 39.50 lei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *