Salman Rushdie, Rusinea

Rusinea este un roman despre mosteniri asumate sau refuzate, despre migratii si secesiuni. Personajele principale sint Omar Khayyam Shakil, cel care poarta numele unui celebru poet, desi „nici un rubaiat nu avea sa izvorasca vreodata din condeiul lui”, Raza Hyder, generalul neinvins al unei armate mereu infrinte si Iskander Harappa, al carui git nu poate fi vatamat de funia calaului. Dar in spatele lor traiesc, tacute, izolate si acoperite de valuri, femei a caror personalitate puternica schimba cursul istoriei si al caror mesager este Sufiya Zinobia, purtatoarea sentimentelor refulate ale tuturor si transformind, sub aceasta povara, rusinea care paralizeaza in violenta care ucide.

„Daca  Salman Rushdie ar fi un personaj din propriile sale romane, notorietatea pe care i-a adus-o celebra condamnare la moarte ar fi fost inscrisa in destinul lui inca din clipa nasterii. De fapt, intreaga sa viata poate fi inteleasa ca o alegorie a ciocnirii inevitabile dintre cosmopolitism si izolare, liberalism si fundamentalism, civilizatia moderna (cu laicizarea, scepticismul si relativismul ei) si fortele obscure ale unui Ev Mediu renascut. Cele mai cunoscute romane ale sale trateaza tocmai despre acest conflict, pe fundalul unei Indii in plin proces de dezintegrare, iar decorul lor este un paradis devastat.” (Village Voice)

Salman Rushdie s-a nascut la Bombay (azi Mumbai) in 1947. La virsta de treisprezece ani pleaca in Anglia, unde va studia istoria la prestigiosul King’s College din Cambridge. Dupa absolvire se muta la Karachi, in Pakistan. Are o scurta si nefericita experienta in televiziune, dupa care se intoarce in Anglia, unde isi construieste o cariera de scriitor profesionist. Debuteaza in 1975 cu Grimus, dar romanul care l-a impus in lumea literara a fost Copiii din miez de noapte (1981: Booker Prize in 1981 si The Booker of Bookers in 1993). Au urmat Rusinea (1983: Prix du Meilleur Livre Etranger, nominalizare la Booker Prize in 1984), Versetele satanice (1988), pentru care a fost condamnat la moarte de ayatollahul Khomeini in 1989, Harun si Marea de Povesti (1990), Ultimul suspin al Maurului (1995), Pamintul de sub talpile ei (1999: Commonwealth Prize), Furie (2001) si Shalimar clovnul (2005). Pe linga operele de fictiune, i-au mai aparut o culegere de eseuri, interviuri si recenzii intitulata Patrii imaginare (1992), volumul de povestiri Orient, Occident (1994) si o vasta antologie de texte eseistice si memorialistice, cu titlul Dincolo de limite. La Editura Polirom au fost traduse pina in prezent Rusinea (2001), Ultimul suspin al Maurului (2002), Harun si Marea de Povesti (2003), Pamintul de sub talpile ei (2003), Copiii din miez de noapte (2005), Orient, Occident (2005) si Dincolo de limite (2005). In 2006, in cadrul colectiei Biblioteca Polirom a fost lansata seria de autor „Salman Rushdie”, in care au mai aparut Shalimar clovnul (2006), Versetele satanice (2007) si editia a doua din Copiii din miez de noapte (2007), Harun si Marea de Povesti (2008) si Pamintul de sub talpile ei (2008). Lui Salman Rushdie i-au fost acordate titlurile de Fellow of Royal Society of Literature in Marea Britanie si Commandeur des Arts et des Lettres in Franta. Recent, decernarea titlului de Cavaler al Imperiului Britanic a stirnit reactii violente de protest din partea fundamentalistilor islamici.

Salman Rushdie, Rusinea,  Biblioteca Polirom. Seria de autor „Salman Rushdie”,  Pret: 46.00 lei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *