Ultima aparitie in cadrul colectiei “Philosophia Perennis” este cartea lui Leo Schaya, Omul si Absolutul dupa doctrina Kabbalei. Ideea fundamentala a acestei lucrari este unitatea primordiala dintre Dumnezeu si Om vazuta prin prisma ezoterismului ebraic.
Autorul isi propune sa surprinda acea intelepciune universala sauphilosophia perennis ce sta la baza tututor religiilor prin expunerea invataturilor unei singure doctrine si anume iudaismul de tip kabbalistic. Identitatea Principiilor esentiale ale diferitelor revelatii poate fi descoperita prin aprofundarea metafizica a dogmelor si simbolurilor ce variaza de la o religie la alta, dar care in lumina Adevarului universal se confunda in Unul. Totodata, unitatea fiecarei religii poate fi descoperita respectand unicitatea fiecareia, caci un singur “Tata si Dumnezeu” le-a creat. Autorul se refera la diferitele traditii ca la raze de lumina ce pornesc in directii diferite de la acelasi soare pentru a revela aceleasi mistere si a-i aduce pe cei care si le insusesc la acelasi Inceput si Sfarsit al tuturor lucrurilor.
Acest studiu se remarca prin atentia acordata unui aspect fundamental din doctrina Kabbalei si anume: invatatura despre sephiroturi. Este vorba despre cele zece aspecte principale ale lui Dumnezeu, acele “chei spirituale” prin care ni se reveleaza intreaga realitate a lui Dumnezeu. Pe langa metafizica si cosmologie, problema cea mai importanta este cea a numelui divin la care autorul se refera intr-un capitol intreg teoretizand atat pe marginea aspectului sau intrinsec cat si a naturii sale mantuitoare.
Aceasta carte vine sa completeze nevoia cititorului familiarizat cu invataturile Bibliei, dar contrariat de anumite aspecte ale sale pe care autorul de fata se straduieste sa le clarifice intr-o maniera cat se poate de riguroasa. Totodata ii poate furniza cititorului avizat numeroase informatii utile pe baza carora poate stabili el insusi o serie de analogii intre simbolismul invataturilor kabbaliste si cel al altor traditii.