OPUS PARAMIRUM. PRINCIPIILE ARTEI MEDICALE de PARACELSUS

Pentru publicul roman, Paracelsus este mai ales cunoscut pentru scrierile sale despre alchimie. Insa, geniul acestui autor, pe cat de misterios pe atat de clar si riguros, a adus o serie de contributii si in domeniul medicinei. Paracelsus, printre altele, este considerat parintele toxicologiei moderne, el fiind primul care a pus in discutie efectul exercitat de substante asupra corpului uman, sustinand in premiera utilizarea substantelor chimice si a mineralelor in medicina.

Conceptia sa hermetica era aceea ca boala si sanatatea din corp se bazeaza pe asemanarea dintre om (microcosmos) si Natura (macrocosmos). Avand o abordare foarte diferita fata de metodele practicate din Antichitate si pana in epoca sa, Paracelsus a pus un accent fara precedent in stiinta medicala asupra observatiei si experimentului, redefinind practic atat rolul medicului cat si pe cel al medicinei ca arta.

Paracelsus ramane o figura renascentista de mare complexitate, cercetarile sale asupra alchimiei, medicinei, cosmologiei, astrologiei etc, precum si personalitatea sa controversata fiind inca aduse in discutie in universitati si in diferite cercuri culturale din Europa secolului XXI.

Infiintata in anul 1994, editura Herald asigura un acces nemijlocit la textele esentiale ale umanitatii, in cadrul unor colectii reprezentative pentru fiecare spatiu cultural. Sunt puse in circulatie operele cele mai relevante ale traditiilor spiritualitatii universale, prin intoarcerea la scrierile sacre si sapientiale, la valorificarea contributiilor esentiale din sfera religiei si a teologiei, a filozofiei culturii sau ezoterismului.

www.edituraherald.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *