Pinacoteca din București – decide soarta instituției

Cei preocupaţi de destinul culturii, sunt invitaţi să îşi exercite a doua oară dreptul de cetăţeni şi să arate că le pasă de patrimoniul artistic al Bucureştiului. La sediul ArtSociety de viz-a-vis de Biblioteca Central Universitară, va fi instalată, în 10 iunie, o urnă de vor alternativă, la care bucureştenii sunt aşteptaţi să îşi exprime părerea legată de viitorul Pinacotecii Bucureşti.

Vă invit să vedeți clipul lor:

Cu o istorie de aproape 80 de ani, instituţia a luat naştere dintr-un decret regal şi adăposteşte un bogat fond de pictură, sculptură şi lucrări de artă în diverse medii, aflat în proprietatea municipalităţii. Cele peste 5.500 de opere au fost adunate prin achiziţii publice şi donaţii din partea artiştilor, pentru a fi prezentate locuitorilor, beneficiarii de drept ai acestora.
După anul 1961 – când a fost demolat Muzeul Simu, primul spaţiu de expunere al colecţiei – şi până în 1991, când aceasta a rămas închisă în depozite disparate, Pinacoteca Bucureşti a funcţionat în mai multe sedii, fiind evacuată, pe rând din fiecare. Astăzi, mii de opere de artă importante se află încă departe de public, unele fiind ameninţate cu distrugerea de condiţiile improprii de păstrare.
„Votul dublu” din 10 iunie, de la ArtSociety, îi cheamă pe bucureşteni să solicite viitorului primar al capitalei un sediu pentru Pinacoteca Bucureşti. Ei vor putea să ştampileze un buletin de vot alternativ, prin care vor arăta celui care va conduce oraşul în următorii patru ani, că îşi doresc să poată vizita oricând opere însemnate pentru istoria artei româneşti.
Alegătorii sunt aşteptaţi, în număr cât mai mare, în curtea Palatului Cesianu-Racoviţă din C.A. Rosetti nr. 5, pentru a transmite conducătorilor mesajul că arta primită moştenire nu le e indiferentă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *