Political Folk Music in America – carte cu și despre Dylan

Anul acesta va aparea pe piata o noua lucrare inspirata de perioada folk a carierei lui Bob Dylan si despre viziunea sa asupra mediului politic si social tulburator al anilor ‘60. Lucrarea va fi realizata de Lawrence J. Epstein si se va numi “Political Folk Music in America From Its Origins to Bob Dylan”, urmand a fi lansata in mod oficial vara aceasta. Considerat o adevarata legenda pentru generatii intregi de fani si muzicieni deopotriva, Bob Dylan va concerta pentru prima data in fata publicului roman pe data de 2 iunie, pe Stadionul de Atletism Iolanda Balas Soter din Bucuresti, in cadrul unui nou concept de festival, Emagic Classics.

Scriitorul Lawrence J. Epstein se pregateste sa lanseze vara aceasta o noua carte ce are in prim plan figura legendara a lui Bob Dylan. Cartea se numeste “Political Folk Music in America From Its Origins to Bob Dylan”, expune povestea celor mai importanti interpreti si compozitori de muzica folk din istoria Americii, avandu-l ca personaj central pe Bob Dylan, alaturi de idolul sau din copilarie, Woody Guthrie, precum si alte figuri importante ale genului: Lead Belly, Pete Seeger sau Joan Baez. Volumul relateaza vremurile traite de artist, influentele politice si sociale asupra muzicii sale, modul in care piesele au fost scrise, precum si reactia la institutiile politice care obturau drepturile si viziunile societatii civile americane. Lucrarea incepe cu povestea originilor muzicale ale genului, atribuite trupei The Carter Family si lui Jimmie Rodgers, si continua cu substratul politic al folk-ului in prezenta unor artisti precum Joe Hill, Woblies, Pete Seeger sau Joan Baez, beneficiind si de interventiile unor personaje cheie ale industriei muzicale, critici de muzica, manageri, agenti sau producatori care au sprijinit artistii folk.

Cel mai important episod al lucrarii “Political Folk Music in America From Its Origins to Bob Dylan” descrie renasterea curentului folk la sfarsitul anilor 1960 prin muzica lui Bob Dylan, adorat si respectat pentru viziunea sa asupra luptei pentru drepturile civile transpusa in versurile unor piese celebre precum “Blowin in the Wind” sau “Only a Pawn in Their Game”. Materialele documentare pentru aceasta carte provin de la D.A. Pennebaker, regizorul celebrului documentar despre Bob Dylan, “Don’t Look Back”, Suze Rotolo, prima iubita a lui Dylan, sau B.J. Rolfzen, profesorul de engleza din liceu al artistului. De altfel, Lawrence J. Epstein nu este la primul material despre viata si muzica lui Bob Dylan, autorul mai multor lucrari care abordeaza cultura si societatea americana scriind frecvent despre “poetul erei rock’n’roll” pe blogul The Best American Poetry.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *