Premii UE pentru literatura

12 autori europeni au primit Premiul pentru Literatura Europeana in cadrul unei ceremonii tinute la Bruxelles, scrie EurActiv. Premiul, in valoare de 5000 Euro pentru fiecare castigator, incearca sa ajute la recunoastrea tinerilor autori care scriu in limba materna, sa accentueze si sa promoveze diversitatea literaturii europene. La ceremonie, in prezenta nou alesului presedinte al Comisiei Europene, José Manuel Barroso si al ministrului suedez de cultura, Lena Adelsohn Liljeroth, au participat 800 de persoane din sfera culturala europeana.

Comisia Europeana estimeaza ca industria de carte din Uniunea Europeana genereaza anual venituri de aproximativ 23 miliarde euro.

Mai multi autori din cele 34 de tari participante la Programul de Cultura al Uniunii Europene vor fi premiati in edit iile viitoare din anii 2010 si 2011.

Selectia castigatorilor a fost facuta de un juriu in fiecare tara si numara autori ca: Emmanuelle Pagano din Franta cu Les Adolescents troglodytes, Daniele Del Giudice din Italia cu Orrizonte mobile, si Helena Henschen din Suedia cu I skuggan avett brot.

Comisia Europeana spera ca acest premiu sa ii determine pe consumatorii europeni de literatura sa fie mai deschisi si mai interesati catre noutatile literare ale altor tari.

Premiul a fost initiat de Programul de Cultura al Uniunii Europene si de un consortium format din Federatia Librarilor Europeni, Consiliul Scriitorilor Europeni si Federatia Editorilor Europeni.

2 thoughts on “Premii UE pentru literatura”

  1. In anul 2011 am publicat cartea Cealalta vreme a vietii lui Don Quijote, la ed.Little Lamb, Suceava.
    In contextul unui spat spiritual al unei Europe Unite intr/un destin comun este nevoie si de reputatia nemuritoare a renumelui lui Don Quijote. Aceasta/i in mare, mesajul cartii mele. Rog sa ma ajutati. Nu cunosc adresa unde sa o trimit. Pe cel ce ma va ajuta printr/un i/mail Dumneyeu sa/l binecuvanteze.

    Cu vii multumiri.

  2. unde pot trimite cartea mea pentru concurs de nivel national sau european rog ajutati/ma cu stima si vii multumiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *