Primii o suta de ani Eugene Ionesco

Pentru ca se apropie aniversarea a o suta de ani de la nasterea lui Eugene Ionesco, vom sarbatori cu spectacole in Festival: Festivalul National Studentesc de Teatru al Absurdului “Eugene Ionesco”, editia a XV-a. in perioada 27- 29 noiembrie 2009 la Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti.

Incepand cu anul 1994 la Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti se desfasoara Festivalul National Studentesc de Teatru al Absurdului “Eugene Ionesco”, fiind un omagiu adus de catre studentii impatimiti de teatru acestui dramaturg ce a fost si este un “monstru sacru” al avangardei teatrale europene.
Festivalul “Eugene Ionesco” este un eveniment unic in peisajul teatral romanesc, un proiect traditional al Casei de Cultura a Studentilor Bucuresti, dedicat exclusiv genului de teatru al absurdului, gen teatral a carui consacrare este legata de numele dramaturgului de origine romana. Este un proiect initiat de Teatrul Studentesc “Podul” (regizor Catalin Naum) caruia i s-a alaturat Compania de Arta “Studio 24” (regizor Mihai Serghei Todor), ambele formatii reprezentative ale Casei de Cultura a Studentilor Bucuresti.

Festivalul confirma continuitatea fenomenului artistic studentesc in casele de cultura ale studentilor; miscare artistica de amatori dar nu abordata cu amatorism care, de decenii, influenteaza lumea teatrului profesionist.

De ce “Eugene Ionesco”?
“Eugene Ionesco si-a pastrat tineretea, curiozitatea de a descoperi iar, ceea ce este cel mai important in dramaturgia lui este ca nu a daramat traditii culturale ci, insusindu-si marea experienta a omului in trecerea lui prin aceasta efemera existenta, a adaugat inca o caramida la uriasa constructie pentru care a fost creat omul.” (Catalin Naum – regizor, TS Podul).

Si, in general, DE CE?
“…Avem nevoie urgenta de privirea patrunzatoare (si necrutatoare) a celui care a inteles ca a avea pertinenta si curajul de a spune “NU” inseamna a-ti asuma libertatea de gandire, simtire si traire…” (Mihai Lungeanu – regizor, vicepresedinte al Societatii Culturale “Eugen Ionescu”din Slatina)

Scurt istoric al festivalului:
Prima editie a avut loc in 1994.
Editiile II-VI in perioada 1995-1999 si IX, X, XII-XIV respectiv din anii 2002,2003, 2005-2006, 2008 au fost cu participare nationala.
Editiile VII si VIII in anii 2000 respectiv 2001 au avut participare internationala.
Editia a XI-a din 2004 a fost o manifestare manifest, s-a desfasurat numai pe plan local.
Editia din 2007 nu a avut loc.

Organizatorii multumesc pe aceasta cale reprezentantilor mass media culturale si unor oameni de bine (Laurentiu Toma director al CCS Bucuresti in perioada 1972-2003 fiind primul dintre acestia) care au sustinut fiecare din editiile anterioare. Fara ajutorul lor nu am fi ajuns la aceasta a XV-a editie care se inscrie ” in omagierea universala a implinirii primilor o suta de ani de la nasterea dramaturgului “Eugene Ionesco” (Mihai Lungeanu-regizor, vicepresedinte al Societatii Culturale “Eugen Ionescu”din Slatina).

Spatiul in care se va desfasura Festivalul “Eugene Ionesco” (Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti) este un spatiu frecventat de tinerii interesati de ceea ce este nou, de tineri studenti care se pregatesc pentru diverse domenii. Ei formeaza publicul fidel al spectacolelor devenite traditionale si, totodata, sunt participanti la evenimentele care au loc aici.
Ne dorim ca Festivalul sa fie si sa ramana un schimb util de idei intre participanti.

Va invitam, asadar, sa pasiti alaturi de noi in “Lumea lui Ionesco”!

PROGRAMUL FESTIVALULUI
motto: “…in Acest mileniu plin de absurZi…noi suntem cei dintai!”

2009 – centenar Eugene Ionesco

VINERI 27 noiembrie 2009
sala POD – ora 19:00 -“Nu” dupa texte de Eugene Ionesco –
regia: Catalin Naum
Distributia: Eduard Haris, Mihai Muntenita, Valentin Florea
– teatrul studentesc PODUL – CCS Bucuresti

sala UNDERGROUND – ora 20:00 -“Vorbe de vecini” adaptare dupa texte
din “Noul locatar”, “Fata de maritat”, “Scena in patru” de Eugene Ionesco
regia: Mihai Serghei Todor
Distributia: Manuel Dobrinescu (domnul Dubas), Liviu Damoc (domnul Dugeo), Bianca Valea (bunicuta Martilia), Alina Dorneanu (portareasa)
– Compania de Arta STUDIO 24 – CCS Bucuresti

SAMBATA 28 noiembrie 2009
sala UNDERGROUND- ora 11:00 – Teatrul National Radiofonic prezinta auditia spectacolului: “Despre senzatia de elasticitate cand calcam peste cadavre…” – piesa liber inspirata din opera lui Eugene Ionesco – de Matei Visniec, in prezenta realizatorilor.

hol PARTER- ora 12:00 – Vernisajul expozitiei “EUGEN IONESCU – DE LA SLATINA LA PARIS” – marturii si documente- realizata de CJCPCTCOlt.

sala POD – ora 17:00 – “Scaunele” de Eugene Ionesco
regia: Andra Duteanu
Distributia: Salahhe (Batrana), Toni Albei (Batranul), Boboc (Oratorul)
-teatrul studentesc THESPIS – CCS Timisoara

sala POD – ora 18:00 – “Lectia” de Eugene Ionesco
regia: Dan Tilea
– trupa IMAGO – CCS Cluj Napoca

sala POD – ora 19:00 – “Fata de maritat” de Eugene Ionesco
regie colectiva
Distributia: Ana Jereghe (Doamna), Nicu Turcanu (Domnul),Sergiu Terente (Fata-Barbat)
– Academia de Arte – Chisinau,R. Moldova

sala POD – ora 20:00 – “Lectia” de Eugene Ionesco
un spectacol de: Aurel Luca
– teatrul studentesc LUDIC – CCS Iasi

DUMINICA 29 noiembrie 2009
sala POD – ora 11:00 -“Lectia” de Eugene Ionesco
regia: Crista Bilciu
Distributia: Catalin Stelian (Profesorul, Diana Uta (Eleva), Andrei Negoita (Menajera)
studenti clasa Maia Morgenstern-Amalia Ciolan
-trupa Universitatii HYPERION

sala 5 parter – ora 12:00 – vizionarea inregistrarii spectacolului “EU, EUGEN IONESCU” organizat de Radio Romania Cultural in cadrul Festivalului International George Enescu

sala 5 parter – ora 13:00 -“Lumea lui Ionesco” – colocviu teatral
invitat: Mihai Lungeanu, regizor, Director al Teatrului “Eugene Ionescu” din Slatina, vicepresedinte al Societatii Culturale “Eugen Ionescu” din Slatina

Organizator: Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti
Finantator: Ministerul Tineretului si Sportului
Sprijin: Societatea Cultural – Artistica de Tineret “Concret”, Societatea Culturala “Eugen Ionescu” din Slatina
Parteneri media: radiobucuresti.ro 24Fun.ro, port.ro, Senso TV

Intrarea este libera.

Spectacolele au loc la

CASA DE CULTURA A STUDENTILOR BUCURESTI
Calea Plevnei 61, sect. 1
www.ccs.ro, email: cultural@ccs.ro, tel: 021 315 25 42

Anda Avramut
coordonator organizare Festivalul Festivalul National Studentesc de Teatru al Absurdului “Eugene Ionesco” editiile III-XV
tel: 0728 66 44 44
cultural@ccs.ro
http://www.ccs.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *