Puncte de Cotitura. De la 3 la 6 ani

Duminica, 28 septembrie, avut loc lansarea cartii “Puncte de Cotitura. De la 3 la 6 ani” a cunoscutilor medici pediatri Berry Brazelton si Joshua D. Sparrow. Actiunea a facut parte din Colocviul International de Psihanaliza “Sigmund Freud – Copilul – varstele si problemele lui” si a avut ca moderator pe indragitul om de televiziune Andrei Gheorghe.

In cadrul conferintei cei doi medici autori au vorbit despre relatia parinte-copil, atragand atentia asupra celor mai importante lucruri pe care acestia trebuie sa le aiba in vedere cand se gandesc la viitorul celor mici. Pe durata conferintei au fost proiectate filmulete in care se explicau modul de comunicare al copiilor, dependenta acestora fata de mame manifestata atat la nivelul prezentei fizice, cat si la nivelul expresiilor semnalate de ea.

Cartea lansata, “Puncte de Cotitura. De la 3 la 6 ani, are in prim plan explicarea teoriei Touchpoints (puncte de cotitura) – introdusa de autori, o teorie care explica dezvoltarea copilului dintr-o perspectiva dinamica. Copilul asimileaza informatii noi pentru a putea progresa, dar inainte de a face un nou pas in dezvoltare, va trece printr-o perioada de regresie (va apela la comportamente pe care le depasise). Daca parintii reusesc sa inteleaga necesitatea si semnificatia acestor puncte de cotitura se vor bucura de un dublu beneficiu: pe de-o parte vor putea sa-si sustinta si sa-si inteleaga copilul, iar pe de alta parte vor ramane calmi si vor putea privi situatia cu eficienta.

La conferinta au fost prezenti doamna dr. Ana Culcer, Sef al Sectiei de Neonatologie a Spitalului Universitar din Bucuresti, doamna doctor Psihanalist Veronica andor – Presedinte al Fundatiei Generatia, Petruta Grigoriu – Project Manager in cadrul Fundatiei Generatia si traducator al cartii si Wajiha Haris, presedinta Fundatiei Scheherazade.

In sala au fost de asemenea invitati medici de specialitate, parinti de copii cu dezabilitati, cat si persoane interesate de acest subiect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *