Romanul Zilele regelui de Filip Florian va fi lansat la Carturesti Verona

Editura Polirom va invita marti, 28 octombrie, ora 17.00, la lansarea romanului Zilele regelui de Filip Florian. Alaturi de autor, vor fi prezenti: Carmen Musat, Simona Kessler, Marius Chivu si Daniel Cristea-Enache.

Dupa succesul pe care l-au avut romanele Degete mici si Baiuteii, Filip Florian revine cu o carte deja asteptata de critica literara si de public, Zilele regelui, un roman in care iubirea si prietenia, cu nenumaratele lor chipuri, strabat ultima jumatate a secolului al XIX-lea romanesc.

Dentistul berlinez Joseph Strauss paraseste Prusia in primavara lui 1866 si il urmeaza la Bucuresti pe Carol I, abia urcat pe tronul Principatelor Unite. Data fiind iminenta razboiului in centrul Europei, calatoria e aventuroasa, dar compania motanului Siegfried (un fel de inger pazitor) il ajuta pe dentist sa o duca la bun sfirsit. Joseph leaga o prietenie strinsa cu barbierul Otto Huer si reuseste, datorita banilor daruiti de principe, sa deschida un cabinet. Pasiunea lui pentru tirfe, schnaps, carti si discutii nesfirsite se imbina o vreme cu relatia privilegiata pe care o are cu printul. Indragostit, motanul Siegfried scrie psalmi, in limba pisiceasca, pe spatarele scaunelor, in timp ce Joseph se lasa prins la rindul lui intr-o poveste de amor si o ia de nevasta pe Elena Ducovici, dadaca in casa unui baron refugiat la nord de Dunare, unul din pretendentii la tronul Serbiei. O poveste surprinzatoare, in care intrigile, obiceiurile orientale, intimplarile marunte si faptele consemnate istoric contribuie la o exceptionala recreare a atmosferei unei Romanii aflate la inceputurile modernizarii sale.

“Filip Florian este probabil cel mai reusit dozaj de imaginatie fictionala si densitate culturala din cite au razbit la debut dupa ’89.” (Tania Radu)

“Filip Florian inscrie literatura pe o noua orbita: una a scriiturii artiste, departe de fumurile autofictionale, o scriitura lucrata cu mize mult mai solide decit autenticitatea si expresivitatea nascute din explorarea unor teritorii ramase in umbra din ratiuni istorice.” (Florina Pirjol)

“Inteligenta narativa, stilul artist, indelung slefuit, problematica foarte complexa abordata si, dincolo de toate, siguranta asezata a scriiturii fac din Filip Florian un autor care devine o certitudine in literatura romana a momentului.” (Tudorel Urian)

Degete mici, o carte foarte bine receptata de critici si de cititori
Dupa publicarea primei editii, in anul 2005, romanul Degete mici a primit Premiul pentru “Cel mai bun debut” acordat de Romania literara si Fundatia Anonimul (2005) si Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru “Cel mai bun debut in proza” (acordat in 2006). De asemenea, autorului i-a fost acordat Premiul de excelenta pentru debut in literatura al U.N.P.R. Degete mici a reprezentat debutul literar al autorului si a aparut pina acum in doua editii, ambele la Editura Polirom. Cartea a fost foarte bine receptata de public si de critica literara.

Kleine Finger, varianta in limba germana a romanului Degete mici de Filip Florian, a aparut de curind in Germania, in traducerea lui Georg Aescht, la prestigioasa editura Suhrkamp.

De asemenea, romanul a aparut deja in limba maghiara la editura Magveto, in traducerea lui Karacsony Zsolt, si in poloneza la editura Czarne, in traducerea lui Szymon Wciso. Urmeaza sa apara si versiunea americana, la Harcourt Publishing House, in 2009, precum si cea slovena, la editura Didakta, in anul 2009.

De altfel, de Harcourt se leaga una dintre cele mai spectaculoase vinzari de drepturi de autor postrevolutionare. Editura americana cu o traditie de peste 80 de ani a achizitionat drepturile de editare ale romanului Degete mici pentru intreaga lume (exceptind cele doua contracte preexistente cu Magveto in Ungaria si Suhrkamp in Germania).

Impreuna cu fratele sau, Matei Florian, Filip Florian a publicat in colectia “Ego. Proza” de la Polirom romanul Baiuteii (aparut de asemenea in doua editii – 2006; 2007), volum care urmeaza sa fie tradus si publicat in Polonia la editura Czarne, in anul 2009.

Filip Florian (n. 1968, Bucuresti) este unul dintre cei mai importanti scriitori din noua generatie. In perioada 1990-1992, a fost reporter special la Cuvantul; intre 1992 si 1995, redactor la biroul din Bucuresti al postului de radio Europa libera; intre 1995 si 1999, corespondent al Deutsche Welle la Bucuresti. Romanul Degete mici (editia I, 2005; editia a II-a, 2007) a fost laureat cu Premiul pentru cel mai bun debut in proza, acordat in 2006 de Uniunea Scriitorilor din Romania, Premiul de excelenta pentru debut in literatura al U.N.P.R. si Premiul pentru cel mai bun debut acordat in 2005 de Romania literara cu sprijinul Fundatiei Anonimul. Romanul a fost deja tradus si publicat in Ungaria (Magveto, 2008), Germania (Suhrkamp, 2008) si Polonia (Czarne, 2008), iar in anul 2009 va aparea in SUA (Harcourt, 2009) si Slovenia (Didakta, 2009). La Editura Polirom a mai publicat, impreuna cu Matei Florian, romanul Baiuteii (editia I, 2006; editia a II-a, 2007), de asemenea foarte bine primit de critica romaneasca, roman care va aparea in 2009 in Polonia (Czarne).
www.polirom.ro ; www.cartearomaneasca.ro
www.romanianwriters.ro, www.romanianwriter.com, www.romanianwrieters.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *