Shusaku Endo, Tacere

Roman in curs de ecranizare in regia lui Martin Scorsese. Shusaku Endo este autorul romanelor Samuraiul si Un idiot minunat, ambele traduse in colectia „Biblioteca Polirom”. Considerat capodopera lui Endo, romanul Tacere (1966), pentru care i s-a decernat Premiul Tanizaki si care va fi ecranizat in regia lui Martin Scorsese, s-a bucurat de un succes rasunator si de aprecierile elogioase ale criticii. O carte despre credinta si indoiala, Tacere descrie persecutiile la care erau supusi crestinii in Japonia secolului al XVII-lea, in timpul shogunatului Tokugawa.

Trimis sa verifice zvonurile despre apostazia mentorului sau, Cristovao Ferreira, unul dintre cei mai de seama membri ai misiunii iezuite din Japonia, preotul Sebastiao Rodrigues descopera in aceasta tara mai multe comunitati clandestine de crestini. Asistind neputincios la martiriul acestora, Rodrigues isi vede propria credinta pusa la incercare si incepe sa se indoiasca de un Dumnezeu care raspunde la suferintele credinciosilor sai doar printr-o tacere indiferenta. Vindut la rindul lui autoritatilor, supus la torturi cumplite si silit sa se dezica de credinta sa, Rodrigues are constiinta dureroasa a esecului, dar si revelatia faptului ca Dumnezeu este prezent intotdeauna, chiar si in tacere.

„O opera remarcabila: sumbra, delicata si uluitor de empatica.” (John Updike, in The New Yorker)

„Tacere este o capodopera, o drama lucida si eleganta.” (The New York Times Review of Books)

„Cel mai bun roman al lui Endo… O carte splendida si tulburatoare, care i-a adus un prestigios premiu literar in Japonia si a fost tradusa in numeroase limbi.” (Times Literary Supplement)

„Tacere este unul dintre cele mai frumoase romane istorice scrise vreodata… Pur si simplu fara cusur.” (Washington Post)

Shusaku Endo s-a nascut in 1923 la Tokyo. Dupa ce si-a luat licenta in literatura franceza la Universitatea Keyo, a studiat citiva ani la Londra. La intoarcerea in Japonia a debutat ca prozator cu Omul alb (1955), distins cu Premiul Akutagawa. Doi ani mai tirziu i-a aparut romanul Marea si otrava, urmat, in 1959, de Un idiot minunat (Polirom, 2004), care-i aduce si faima de excelent scriitor satiric. Urmatorul roman, Tacere, publicat in 1966, este rasplatit cu elogiile criticii, Graham Greene declarindu-l pe Shusaku Endo unul dintre cei mai buni romancieri pe care i-a citit vreodata. In 1982 i se decerneaza Premiul Noma pentru Samuraiul (Polirom, 2006), iar in 1986 apare romanul Scandal. Shusaku Endo este, de asemenea, autorul mai multor volume de eseuri si de povestiri. Cartile sale, traduse in numeroase limbi, i-au adus recunoasterea internationala si au fost distinse cu cele mai importante premii literare japoneze: Premiul Akutagawa, Premiul Cultural Mainichi, Premiul Shincho, Premiul Tanizaki. A incetat din viata in anul 1996.

Shusaku Endo, Tacere, Biblioteca Polirom, Pret: 26.95 lei

Traducere din limba japoneza de Florentina Toma
336 pagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *