Spaime si scirbe in Las Vegas, Hunter S. Thompson

Roman ecranizat in 1998 in regia lui Terry Gilliam, cu Johnny Depp si Benicio del Toro in rolurile principale – un film-cult al contraculturii americane. Avind o puternica tenta autobiografica, Spaime si scirbe in Las Vegas (1971) ii are ca principali protagonisti pe jurnalistul Raoul Duke, alter ego-ul scriitorului, care pleaca spre Las Vegas intr-o decapotabila rosie, impreuna cu avocatul sau, doctorul Gonzo, ca sa descopere partea intunecata a Visului American.

Sub pretextul unei relatari „la cald” a faimoasei curse de motociclete „Mint 400”, cei doi se lanseaza intr-o aventura halucinogena: inarmati cu un intreg arsenal de amfetamine, hasis, marijuana si LSD, viziunea lor asupra celebrilor ani ’60 din America nu poate fi decit grotesca si absurd de hilara, o perspectiva de cosmar impinsa pina la ultimele ei consecinte.More…

„Spaime si scirbe in Las Vegas este un clasic al culturii pop, imaginea vie a unei ere apuse, o supradoza de comedie in stare pura. Beneficiind de o inteligenta sclipitoare, de o limba ascutita si de o imaginatie debordanta, Thompson a insuflat relatarilor sale o profunzime si o vigoare rareori intilnite in jurnalism, ca si in literatura.” (Kirkus Reviews)

„Tot ce scria Hunter S. Thompson era adevarat, desi nu se conforma definitiei pe care o dam de obicei adevarului. Iar tipul de autenticitate pe care l-a urmarit si l-a practicat ne va ramine pentru totdeauna inaccesibil celor mai multi dintre noi.” (The New York Times)

Hunter S. Thompson s-a nascut in 1937 in Louisville, Kentucky si a murit in Colorado in 2005. Este creatorul asa-numitului „jurnalism Gonzo”, un stil de reportaj in care autorul se implica atit de mult incit devine personajul central al relatarii. Scriitorul a avut o existenta tumultuoasa: inchis pentru jaf la inchisoarea Jefferson County, se alatura Fortelor Aeriene Americane, in cadrul carora lucreaza si ca redactor sportiv. In martie 1963, Hunter S. Thompson calatoreste in America de Sud, in calitate de corespondent pentru The National Observer. In 1966, apare Hell’s Angels: The Strange and Terrible Saga of the Outlaw Motorcycle Gangs, descrierea experientei pe care Hunter S. Thompson a avut-o cu gasca de motociclisti Hells Angels. Adept al unui mod nonconformist de a trai, scriitorul american inventeaza si un nou stil de a scrie: la limita disperarii, confruntat cu un termen limita, trimite revistei Scanlan’s Monthly pagini rupte din carnetul sau de insemnari. Astfel avea sa ia nastere „jurnalismul Gonzo”. Faima si-a cistigat-o lucrind in special in calitate de corespondent pe probleme de politica interna pentru revista Rolling Stone, in care au aparut pentru prima data Fear and Loathing in Las Vegas si Fear and Loathing: On the Campaign Trail ’72.

Comanda cartea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *