Stelian Tabaras, Weekend pe continent

Pitoresti, cosmopolite, nuvelele din Week-end pe continent deseneaza harta unei lumi fictive in interiorul careia se petrec uneori evenimente stranii, alteori fapte fabuloase de-a dreptul, se dezleaga mistere teribile – si mai ales teribil de incilcite! –, se urzesc scenarii conspirationiste. Ii veti gasi aici ca personaje chiar pe Eco, pe Eliade si pe Culianu; umbra lor se intinde peste intimplarile fantastice nascocite de Stelian Tabaras.

„In proza lui Stelian Tabaras, realitatea concreta a tranzitiei intilneste pe neasteptate mitul si simbolul local, arhaic; lumea globalizata, in culori vii, este striata de alb-negrul epocii comuniste. Nuvelele au un farmec aparte, datorat decupajului precis si mixajului original a doua realitati (cea romineasca si cea occidentala, lumea trecutului si cea a prezentului). Vizualitatea nucleelor simbolice ar putea incita un scenarist sau un regizor de film. Alerte si misterioase, profunde si pline de umor, cu frazare traductibila, nuvelele lui Stelian Tabaras readuc in atentie pe unul dintre cei mai talentati prozatori ai unei generatii care poate spune acum ceea ce, decenii intregi, a stat nerostit.” (Gabriela Adamesteanu)

Stelian Tabaras s-a nascut la 20 noiembrie 1939 in satul Secaria, judetul Prahova. Este absolvent al Facultatii de Filologie, Universitatea Bucuresti. A fost redactor la radio si televiziune intre anii 1968 si 2000, perioada in care a realizat Studioul de Poezie Radio.
Din anul 2000 este redactor la revista Luceafarul si vicepresedinte al fundatiei cu acelasi nume. A predat limba romana intre anii 1993 si 2000 la Viena si Copenhaga. Din 2002 sustine rubrica de cultura a saptaminalului Curierul Atenei. Autor al romanelor Zilele cele scurte (Cartea Romaneasca, 1981), Cumpenele (Eminescu 1984), Filmare la doua aparate (Eminescu, 1988), Loc deschis (Fundatia Luceafarul, 2004). A publicat volumele de nuvele Atelierul de tatuaje (Cartea Romaneasca, 2002) si O sa ne mai vedem (Editura Cartii de stiinta, 2006).

Stelian Tabaras, Weekend pe continent, Proza, Pret: 24.95 lei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *