Valentin Nicolau: “Taina ingerilor” merge in Europa

In cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu volumul Taina ingerilor, de Valentin Nicolau. Volumul a aparut la Editura Lansman – cel mai mare editor de teatru din Europa – sub numele Le mystere des anges. Valentin Nicolau este al doilea nume romanesc editat de Lansman, dupa Matei Visniec. Lansarea a avut loc in prezenta editorului olandez. „Patrunzi in opera lui Nicolau ca intr-un univers arhaic, reactivat, fara insa sa-si piarda cu toate acestea stranietatea, puterea de a ne rataci si de a ne indeparta de reperele noastre.

Univers obscur si carnavalesc, univers in care contrariile ii pacalesc pe cititorii de acum, pe noi adica, plimbandu-ne de la un registru la altul. Si ne place sa ne pierdem aici… Ne aruncam in acest vartej fara sa parasim nucleul ascuns, dorinta suprema, paradoxul esential: a lasa moartea insarcinata. O fiinta porneste in aceasta aventura mai indrazneata chiar decat cautarea tineretii vesnice, pentru ca in acest caz e vorba de fecundarea a ceea ce e e nefecundat, de fertilizarea a ceea ce, prin definitie, e steril, de invingerea mortii transformand-o in femeie. Un astfel de pariu e unic si, dincolo de avatarii si ratacirile eroului, dorinta lui extrema se impune. Si sfarseste prin a ne obseda si pe noi. Victorie asupra efemerului lecturilor si a nisipului uitarii, pentru ca, o data descoperit, ne vom aminti mereu de acest personaj si de utopia sa concreta care depaseste individualul si trimite la ceea ce e esential, definitiv in om.

[…] Cine va indrazni sa aduca pe scena o asemenea provocare?“

George Banu

VALENTIN NICOLAU, de profesie geofizician, este scriitor, fondator al Editurii Nemira (1991), fost presedinte al Televiziunii Romane (2002-2005) si fondatorul postului de radio Smart Fm (2007).

A debutat in teatru in 1998, obtinand la doar doi ani de la debut Marele Premiu Camil Petrescu, acordat de Ministerul Culturii, pentru piesa „Ca zapada si cei doi“.

A publicat trei carti de teatru: „Daca as fi un inger“, „Ultimul imparat“ si „Mai jos de Figueras“.

I s-au pus in scena piesele: „Ultima halta in Paradis“, montata pentru televiziune de Alexandru Tocilescu; „Legenda Ultimului Imparat“, Teatrul National din Bucuresti, regia Alice Barb; „Uzina de placeri S.A.“, Teatrul Nottara, regia Alexandru Berceanu.

Infiintata in 1991, Editura Nemira este una dintre primele edituri particulare din Romania, care si-a pastrat renumele in industria cărtii prin rafinament si prin valoarea autorilor publicati. Colectiile editurii sunt bine cunoscute: Babel, Totem, Nautilus, Suspans, Bonton, Damen Tango, Biblioteca de politica, Biblioteca de istorie, Biblioteca de psihologie etc.

In prezent Grupul Editorial Nemira reuneste 4 edituri: Nemira, Nemi, Nemira Junior si Manga Otaku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *