Lansare Péter Esterházy – publicat la Editura Paralela 45 – la Librăria Cărtureşti

Editura Paralela 45 vă invită vineri, 12 iunie, de la orele 18.00, la Librăria Cărtureşti de pe strada Arthur Verona, la lansarea volumelor Privirea contesei Hahn-Hahn – coborând pe Dunăre – şi Cartea lui Hrabal ale bine-cunoscutului scriitor maghiar Péter Esterházy.
Invitaţi: Péter Esterházy, Nicolae Manolescu, Anamaria Pop, Ion Bogdan Lefter, Călin Vlasie. 

Péter Esterházy (născut în 1950 la Budapesta, într-una dintre cele mai celebre şi vechi familii aristocratice maghiare) este, probabil, scriitorul ungar cel mai cunoscut şi apreciat pe plan internaţional în momentul de faţă, una dintre vocile şi conştiinţele literare definitorii pentru problematica spaţiului central şi est-european contemporan. A urmat iniţial studii de matematică la universitatea din oraşul natal şi a lucrat ca matematician între 1974 şi 1978; şi-a făcut debutul literar în 1976, iar din 1978 s-a dedicat în întregime scrisului. Este autorul unei opere vaste, ce cuprinde romane, nuvele, piese de teatru, eseuri, studii, publicistică, traduse în peste treizeci de limbi şi încununate cu numeroase distincţii şi premii naţionale.

În cartea sa Privirea contesei Hahn-Hahn – coborând pe Dunăre –, Péter Esterházy povesteşte istoria unui călător profesionist, angajat − precum altădată Marco Polo de Kublai-han − să facă o călătorie de descoperire de-a lungul Dunării şi să scrie un jurnal. Comunicând detaliile călătoriei în telegrame suprarealiste, Călătorul ţese, de fapt, cu o migală de maestru, o pânză narativă halucinantă despre trecutul iluzoriu al unei lumi pe cale de dispariţie, sortită unui viitor precar.

„Avem mulţi scriitori buni în America, dar nu avem nici unul care să fascineze într-o asemenea măsură ca Péter Esterházy. Privirea Contesei Hahn-Hahn – coborând pe Dunăre – e una dintre cele mai rafinate explorări ale ideii de călătorie şi a ceea ce înseamnă să călătoreşti cu adevărat… Este una dintre cele mai bune lucrări de ficţiune din 1998.“ (Los Angeles Times Book Review)

„O carte cu multe carate. Strălucitoare!“ (New York Times Book Review)

Dumnezeu îşi trimite pe pământ doi îngeri pe care îi însărcinează cu împiedicarea unui cuplu să-şi transforme viitorul copil în înger… Cei doi îngeri ai Domnului sunt Ciocio şi Blaziu-cel-Mic, au înfăţişare umană, circulă cu un autoturism Lada cu număr de înmatriculare de stat, băgând spaima în locuitorii cartierului (paranoia est-europeană: omul are impresia că este persecutat, că este urmărit − pentru că într-adevăr este urmărit). Între timp scriitorul se luptă cu propria lui meserie: de data asta subiectul textului la care trudeşte este un alt mare scriitor est-european, Bohumil Hrabal.

„Dincolo de magia cuvintelor, de umorul lipsit de pudoare şi de bufoneriile insinuante ale lui Esterházy, se află o acuzaţie înţepătoare la adresa regimului politic recent schimbat din Ungaria.”

Susan Miron, The New York Times Book Review

„Geniul lui Esterházy se observă cel mai bine în felul în care foloseşte resursele limbii. Ritmul ciudat şi inimitabil al frazelor sale se bazează pe combinaţia de arhaisme, argou, jargonul petrecerilor şi proza sofisticată, cu precizia unui matematician… Esterházy este unul dintre cei mai buni scriitori de pe scena literaturii europene contemporane.”

Marianna D. Birnbaum, World Literature Today

www.edituraparalela45.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *