Editura Vellant lanseaza Doctrina socului. Nasterea capitalismului dezastrelor cea mai recenta carte a jurnalistei canadiene Naomi Klein, cunoscute in intreaga lume datorita lucrarii No Logo (2000). Impatimitii dezbaterilor sunt asteptati, incepand cu orele 19.00, in ceainaria Carturesti de pe Strada Arthur Verona, pentru a discuta alaturi de Razvan Exarhu, Cristian Parvulescu, Costi Rogozanu si traducatorii cartii, Bogdan Lepadatu si Ciprian Siulea, despre o carte revolutionara si controversata in acelasi timp.
In contextul discutiilor despre esecul modelului pietei excesiv liberalizate, Doctrina socului, aparuta in 2007, poate fi interpretata ca un avertisment curajos, dar ignorat de guverne la momentul lansarii, cu privire la rolul jucat de capitalismul dezastrelor in aparitia crizei economice actuale.
Rezultatul a patru ani de cercetare, cartea a devenit rapid un bestseller international, dar si un manual-manifest al luptei impotriva unui sistem care, potrivit autoarei, anuleaza distinctiile dintre Marele Guvern si Marile Afaceri, exploatand sau chiar provocand mega-dezastre pentru a obtine super-profituri. Klein a documentat minutios numeroase cazuri in care turbulentele politice sau dezastrele naturale le-au permis guvernelor si multinationalelor sa profite de socul in care se afla populatia si sa implementeze politici avantajoase pentru marile corporatii.
O carte despre necesitatea de a pastra memoria colectiva treaza in fata incercarilor de a o rescrie prin socuri, Doctrina socului a fost distinsa in februarie 2009 cu marele premiu Warwick, acordat de Universitatea din Warwick, Marea Britanie.
Traducere din limba engleza de Bogdan Lepadatu si Ciprian Siulea.,
**
Naomi Klein a absolvit London School of Economics si semneaza articole in The Nation si The Guardian. A devenit cunoscuta in intreaga lume datorita lucrarii No Logo (2000), in care sustine ca multinationalele considera marketingul brandului mai important decat productia in sine, autoarea plasandu-se in avangarda luptei impotriva globalizarii corporatiste. A inceput sa scrie Doctrina socului in 2004, cand se afla in Irak, in calitate de corespondent al revistei Harper.
**
Bogdan Lepadatu este politolog, licentiat al Universitatii Kent la Canterbury si doctorand in sociologie politica la SNSPA. Titlul lucrarii sale de doctorat este Falimentul corporatismului neoliberal. In cei 11 ani petrecuti in Marea Britanie, in afara studiilor academice, a lucrat ca analist politic la Trustul Federal si profesor de limba engleza. Dupa revenirea in tara, a lucrat in calitate de profesor asociat al Universitatii Bucuresti si consilier ministerial in Guvernul Romaniei. Printre lucrarile traduse de el se numara Oglinda Lumii, de Julian Bell (Vellant, 2007), Perspectiva de nicaieri, de Thomas Nagel (Vellant, 2009) si Interventii, de Noam Chomski (Vellant, 2007).
Ciprian Siulea – nascut in 1969 la Brasov. Profesor de stiinte socio-umane in perioada 1995-1999, ziarist intre 2004 si 2008, in prezent traducator. Autor al volumului Retori, simulacre, imposturi (Compania, 2003).
Joi, 2 aprilie 2008, ora 19:00
Libraria Carturesti (Arthur Verona, 13-15)
Editura Vellant
http://www.vellant.ro