IMPOTRIVA FERICIRII. ELOGIUL MELANCOLIEI, o carte de Eric G. Wilson
Editura Nemira si 121.ro (prin proiectul Biblioteca 121.ro) propun o intalnire-dezbatere pe baza subiectului cartii IMPOTRIVA FERICIRII. ELOGIUL MELANCOLIEI, de Eric G. Wilson, o noua aparitie in colectia Biblioteca de psihologie.
Va asteptam joi, 1 octombrie 2009, ora 18:30, la libraria Carturesti de la Muzeul Taranului Roman sa incercam sa intelegem de ce vor oamenii secolului XXI sa fie cu orice pret fericiti (in special societatea americana), uitand ca un strop de melancolie este necesar starii de creatie si ideii de frumos in general.
De ce consuma americanii tone de terapii si medicamente, de ce fug de ideile problematice si de ce traiesc in scenarii prefabricate – ne va ajuta sa intelegem invitatul nostru, psihologul si psihanalistul ALFRED DUMITRESCU.
Despre autor
ERIC G. WILSON este profesor de engleza la Universitatea Wake Forest, unde preda cursuri despre legaturile dintre psihologie si literatura. A fost bursier al National Humanities Center in Research si a castigat medalia de excelenta a Universitatii Wake Forest. Ultima sa lucrare, „Impotriva fericirii. Elogiul melancoliei“, a devenit bestseller L.A. Times, constituind subiectul a numeroase emisiuni de radio si televiziune. Volumul este in curs de traducere in peste zece limbi. Lucrarile sale anterioare au abordat teme care variaza de la ecologie la tehnologie si teme religioase in cinematografie, dintre care amintim: „Emerson\’s Sublime Science“ (1999), „Romantic Turbulence“ (2000), „Coleridge’s Melancholia“ (2004), „The Melancholy Android: On the Psychology of Sacred Machines“ (2006), „Secret Cinema: Gnostic Vision in Film“ (2006), „The Strange World of David Lynch“ (2007).
Detalii despre carte
Am ajuns dependenti de fericire si obsedati de beneficiile „gandirii pozitive”. Cand nu ne indopam cu pastile, citim studii care cauta neobosit fericirea, sau carti de self-help scrise de te-miri-cine despre cum poti ajunge la „o viata lipsita de griji”.
Dar cine spune ca trebuie sa fim fericiti? In „Impotriva fericirii“, savantul american Eric G. Wilson arata ca melancolia este un ingredient necesar al oricarei culturi vii. Ea este muza literaturii, a picturii si a muzicii, este forta pe care se sprijina ideile originale si trairile autentice. Vom alege un creier amortit cu Prozac sau un izvor al creativitatii care se hraneste din melancolie? E timpul sa ne eliberam de lanturile „gandirii pozitive” si sa acceptam tristetea noastra profund umana.
„Un eseu zvelt si dinamic, ce va starni cu siguranta controverse intr-o lume dominata de industria fericirii. Suntem obsedati de fericire, sustine Wilson, iar prescrierea generalizata de antidepresive este prima proba in acest proces. […] Fara a «romanta depresia clinica», profesorul american arata cum melancolia este parte din orice cultura inovatoare, […] iar meditatiile sale asupra marilor artisti, de la Melville la John Lennon, sunt tulburatoare.“ (Publishers Weekly)
„Pledoaria lui Wilson pentru acceptarea laturii mai putin luminoase a vietii reprezinta un raspuns vital la mania contemporana a fericirii. (COLIN MCGINN, The Wall Street Journal)
Despre Alfred Dumitrescu
Absolvent al Facultatii de Psihologie din cadrul Universitatii Bucuresti, cu 16 ani de experienta in Psihologie Clinica si peste 20 ani de experienta in Psihoterapie Psihanalitica.
Membru fondator (1990) si fost Presedinte al Societatii Romane de Psihanaliza (2006-2008); membru fondator si fost Presedinte al Fundatiei Romana-Olandeza de Psihoterapie Psihanalitica.
Psihanalist, Membru Direct al International Psychoanalytic Association – 2001.
Parteneri media: 121.ro si revista Psychologies.
Infiintata in 1991, Editura Nemira este una dintre primele edituri particulare din Romania, care si-a pastrat renumele in industria cartii prin rafinament si prin valoarea autorilor publicati. Colectiile editurii sunt bine cunoscute: Babel, Totem, Nautilus, Suspans, Bonton, Damen Tango, Biblioteca de politica, Biblioteca de istorie, Biblioteca de psihologie etc.
www.nemira.ro; www.nemira.ro/blog