Aparuta de curand la editura Herald, in cadrul colectiei “Cultura si Civilizatie”, Magie si superstitie la evrei constituie o explorare desavarsita si complet fascinanta a unor forme religioase care nu au disparut cu totul, ci persista in imaginarul popular. Autorul constata ca pe langa dezvoltarea formala a iudaismului din perioada Evului Mediu, a inflorit o religie populara robusta – idei si practici care nu s-au bucurat niciodata de aprobarea deplina a conducatorilor religiosi, dar care au beneficiat, totusi, de o popularitate atat de larga, incat nu au putut fi excluse cu totul din zona religiosului.
Volumul incepe cu legendele despre vrajitoria iudaica si abordeaza credinte precum: spiritele mortilor, ochiul rau, faimoasa legenda a golemului, procedeele de inlaturare a vrajilor, puterile binelui, folosirea pietrelor si amuletelor, metodele de lupta cu spiritele, ritualul circumciziei, remediile ierboase din popor, divinatia si interpretarea viselor.
Potrivit lui Joshua Trachtenberg, nu este posibil sa intelegem corect spiritualitatea si istoria poporului evreu, fara sa incercam sa ii recuperam folclorul si credintele din secolele trecute. Studiul sau erudit ramane lucrarea fundamentala cu privire la practicile magice din lumea iudaica si ofera o intelegere a credintelor populare care exprima cel mai elocvent religia de zi cu zi a poporului evreu.