Euroweb şi Rotary Club anunţa demararea proiectului comun pentru înfiinţarea şi echiparea primului laborator de digitalizare a manuscriselor şi cărţilor rare din România. Laboratorul îşi va începe activitatea prin digitalizarea unui fond de peste 100 volume de cărţi rare tipărite începând cu secolul al XVII-lea, conţinând titluri enciclopedice, istorice, teologice, de artă şi de ştiinţă. Astfel de cărţi vechi, sensibile la atingere, nu îşi pot îndeplini menirea printr-o consultare tradiţională, fiind astfel inaccesibile publicului larg şi mediului academic.
Primăvara cărților
Prin digitalizarea lor cu ajutorul unor echipamente specializate care elimină riscul deteriorării, nu numai conţinutul lor va fi readus la viaţă şi pus gratuit la dispoziţia celor interesaţi, dar chiar şi atmosferă degajată de textura paginii şi starea tipăriturii va fi fidel reprodusă, făcând exeprienta parcurgerii lor una chiar reală. Consultarea propriu-zisă a operelor se va face prin internet, accesandu-se o pagină web care va fi organizată funcţional sub formă unei biblioteci virtuale.
„Intentionam că prin promovarea Laboratorului de Digitizare să conferim proiectului o notorietate care să atragă şi alţi donatori de carte veche şi de manuscrise, donatori care să contribuie la extinderea permanenţă a conţinutului bibliotecii virtuale, în aşa fel încât această să devină o referinţă internaţională a bibliotecilor de acelaşi tip existenţe în lume”, declară Laurenţiu Stan, Director General al Euroweb România şi membru Rotary Club Bucureşti Atheneum.
Pentru colectarea fondurilor necesare, sub egidă “Primăvară Cărţilor” a fost organizat un eveniment deosebit, concretizat prin îngemănarea a trei muze: poezia, muzică şi pictură, în cadrul unui moment artisitic care va cuprinde un recital de poezie susţinut de maestrul Florin Zamfirescu, concertul cu suita Anotimpurile, de Antonio Vivaldi, susţinut de Camerata Regală condusă de dirijorul Constantin Adrian Grigore, având că soliste pe doamnele Cristina Angelescu şi Ioana Goicea, precum şi o expoziţie colectivă de pictură cu temă “Primăvară la Balcic”.
Evenimentul va avea loc la Aula şi Simeză Institutului Bancar Român din stradă Negru Vodă nr. 3, în data de 12 Aprilie 2011, începând de la oră 19:00.
Pentru susţinerea acestui proiect se pot achiziţiona invitaţii la evenimentul din 12 aprilie (preţul unei invitaţii este de 100 de lei) sau se pot face donaţii mai importante prin contactarea organizatorilor la adresă de e-mail primăvară-cărţilor@euroweb.ro. După finalizarea acestui proiect, această adresă de e-mail va fi pusă la dispoziţia publicului larg,
One thought on “Primăvara cărților – laborator național pentru digitalizarea cărților și manuscriselor vechi”