Sambata, 12 iulie, incepand cu ora 12.00, va asteptam in noua librarie, cu ceai rece si tot dichisul. Prietenii muzeului isi aduc bine aminte de vechea librarie, ramasa de mult timp in afara interesului vizitatorilor, cu rafturile imbatranite si populate de carti nu tocmai noi si atractive. Initiativa de a repune in circulatie acest spatiu, aflat in acelasi corp de cladire care gazduieste evenimente importante ale muzeului, cum ar fi Targul de martisor, Targul de Florii sau Targul de Sfantul Nicolae, apartine conducerii MTR si contribuie la efortul de a atrage un public cat mai numeros pentru valorile autentice, de suflet, pe care le conserva si promoveaza acest muzeu.
Proiectul propus de Carturesti a fost primit cu entuziasm, intrucat Carturesti vine atat cu experienta si credibilitatea unei activitati performante, dar si cu un plus de creativitate, initiativele noastre in zona cultural-artistica si implicarea sociala fiind bine cunoscute. Dincolo de mixul de produse, unic in Romania prin calitatea si diversitatea selectiei de carte, muzica, film, ceaiuri, papetarie si produse de design, libraria Carturesti-MTR va include si un spatiu de evenimente, dotari audio-video si un oficiu de ceainarie, scaune si mese pentru lectura.
Lansari de carte, expozitii, proiectii, concerte si workshopuri vor aduce vizitatori noi librariei si muzeului. Deoarece in aceasta incinta exista deja si Clubul Taranului, un loc care si-a castigat deja multi clienti fideli prin calitatea evenimentelor gazduite, demersul nostru va evita sa dubleze ceea ce se intampla deja si se va concentra si pe alte directii, pastrand insa un spirit comun, pentru a transmite un mesaj unitar.
Ne-am propus pentru libraria din cadrul Muzeului Taranului Roman o selectie de carte de peste 7,000 de titluri. Accentul se va pune pe cartile din domeniul antropologiei si al sociologiei, pe albumele care pun in evidenta cultura romaneasca, arhitectura traditionala si arhitectura ecologica, pe albumele de pictura, fotografie, pe albumele de turism, in special rural, si bineinteles, pe muzica traditionala. Va fi acordata o prioritate absoluta categoriei de produse etno-folclorice, printr-o selectie atenta si variata. Colaboratorii muzeului, mesterii populari care participa la targurile mai sus mentionate, isi vor putea expune creatiile in acest spatiu. Vom colabora cu specialistii Muzeului Taranului Roman, care ne vor da permanent sugestii si recomandari pentru a imprima specificul acestei librarii.
Desi reprezinta o investitie costisitoare, atat prin amenajare, dotari si fondul de marfa, recuperarea acestei investitii nu reprezinta o prioritate pentru Carturesti, scopul nostru fiind de a oferi o alternativa clientilor care nu agreeaza aglomeratia si tumultul din centrul orasului sau din complexele comerciale. Din acest punct de vedere, aceasta librarie va constitui un refugiu perfect, asigurand o atmosfera primitoare si destinsa, beneficiind in acelasi timp de o oferta complexa si aceeasi calitate a serviciilor.
Suprafata librariei este de 200 mp, incluzand si spatiul ceainariei si al zonelor de evenimente.
Procesul de proiectare si executie a fost indelungat, dar rezultatul este o amenajare exceptie, pentru care s-au folosit materiale ecologice si totul s-a lucrat manual. Polite de scandura bruta, nuiele impletite si foi de metal se leaga intr-un intreg spectaculos, valorificand spiritul locului si adaugand culoare muzeului. De acest lucru este responsabil atelierul domnului Serban Sturdza, prin persoana arhitectului Toni Baghiu.
Dezvoltarea Carturesti in 2008 va continua, in Bucuresti, cu extinderea Carturesti-Verona in spatiul cladirii invecinate de la numarul 15, cu extinderea librariei din Iasi si alte 3 librarii in Constanta, Sibiu si Suceava.