C.S. LEWIS :: Sfaturile unui diavol batran catre unul mai tanar

“Am citit prima data Sfaturile unui diavol batran catre unul mai tanar acum vreo zece ani, pe cand inca nu era tradusa in romana, sub titlul original The Screwtape Letters. Publicata in 1942 de C.S. Lewis, profesor de literatura la Oxford pe-atunci, cartea este de fapt colectia unor scrisori pe care un drac cu experienta, foarte bine situat in ierarhia iadului, undeva prin Administratie, le trimite nepotului sau, drac-tentator novice, la prima misiune pe pamant a acestuia din urma.

Scrisorile sunt departe de a fi intunecate, crude sau bisericoase. Dimpotriva, sunt pline de umor. Unchiul Screwtape este, in invataturile lui pentru diavolasul Wormwood, mieros ca un drac, fatarnic-afectuos, dulce-amenintator si autoritar fara rezerve. Relatia cu nepotul apare insa doar in introduceri, corpul fiecarui capitol fiind lectii detaliate, precise si surprinzator de aplicabile de smintire a unui tanar crestin englez, din al Doilea Razboi Mondial. Fiecare scrisoare trateaza o tema, o poarta spre obtinerea sufletului pacientului, cum stiintific il numeste Wormwood, de la sex la dragoste, lacomie, rugaciune, razboi sau mandrie.

Il poti banui pe Lewis scriind intr-o adanca transa draceasca, intr-o plonjare in zonele cele mai parsive ale sinelui si adevarul e ca scriitorul isi amintea de experienta cartii ca de una groaznica, pe care n-ar mai repeta-o nicicand. Umorul, presarat cu grija pentru profunzimea subiectului, vine din amenintarile “pline de afectiune” in caz de esec, din ironia draceasca sau din terminologia birocratica a iadului. Dincolo de umor insa, lectiile pentru cariera demonica a lui Wormwood sunt adanci meditatii despre morala crestina si se transforma, paradoxal, in lectii de indepartare a Raului.” Mihai Dobrovolschi

Audiobook-ul contine 17 scrisori din cele 31 care alcatuiesc romanul epistolar.

Clive Staples Lewis (1898-1963) este unul dintre cei mai mari scriitori de origine irlandeza si cunoscut cadru didactic universitar. Dovedind o inteligenta remarcabila, obtine cea mai mare distinctie de absolvire acordata de Universitatea Oxford (triple First), devenind ulterior, in 1954, profesor de literatura medievala si renascentista la Universitatea Cambridge. Ateu pana la maturitate, C.S. Lewis isi descrie convertirea in Surprised by Joy (trad. rom. Surprins de bucurie, Ed. Humanitas, 2008): In 1919, pe la Rusalii, m-am dat batut si am admis ca Dumnezeu este Dumnezeu… eram, poate, cel mai descurajat si mai nehotarat convertit din toata Anglia. Aceasta experienta a fost cea care l-a facut sa inteleaga nu doar apatia, ci si refuzul sau activ de pana atunci de a accepta religia. The Problem of Pain (Problema durerii), Mere Christianity (Crestinism. Pur si simplu), The Four Loves (Cele patru iubiri), precum si postuma Prayer: Letters to Malcom (Rugaciune: Scrisori catre Malcom) nu sunt decat o parte din operele sale cele mai vandute. A scris si carti pentru copii si science-fiction, in paralel cu multele sale lucrari de critica literara. A fost unul dintre cei mai buni prieteni ai lui J.R.R. Tolkien, autorul celebrului roman Stapanul inelelor, facand parte din acelasi grup literar.

Mircea Diaconu a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti in anul 1971. Debutul sau teatral are loc in 1970, la Teatrul Bulandra si la Teatrul de Comedie, iar in anul 1971 debuteaza si in cinematografie cu filmul “Nunta de piatra”, in regia lui Dan Pita. In 1972 a fost angajat de catre Liviu Ciulei la Teatrul Bulandra unde a ramas pana in 1982, cand a devenit actorul Teatrului Nottara. In 1977 a primit premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor, pentru volumul de proza “Sugubina”. In prezent ocupa functia de director general la Teatrul Notarra din Bucuresti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *