Editura Tritonic publica Coraline, un roman de Neil Gaiman, o poveste aparte despre realitati paralele din universul copiilor.
Ecranizarea, o animatie 3D, in regia lui Henry Selick’s, va aparea la inceputul anului viitor. Un link al trailerului se gaseste pe blogul editurii Tritonic: www.tritonic.ro .
Coraline este povestea fantastica a unei fetite ce se muta intr-o noua locuinta, alaturi de iubitorii, dar preocupatii sai parinti. Casa cea noua este atat de mare incat in ea mai locuiesc si alti oameni… batranele domnisoare Spink si Forcible, alaturi de batranii lor terieri si batranul mustacios de sub acoperis.
Coraline exploreaza vastele gradini ale casei pentru o vreme insa, o data cu ploaia, se instaleaza si plictiseala… Fetita incepe sa numere toate obiectele albastre (153), toate ferestrele (21) si toate usile (14).
Cea de-a paisprezecea usa (uneori blocata de un zid de caramida) se dovedeste a fi o cale de acces catre un alt univers. Un univers asemanator cu cel original, incarcat cu visele si cosmarurile fetitei. In acest loc toata lumea ii pronunta numele corect (nu “Caroline”). Aici intalneste o alta mama si un alt tata, asemanatori cu cei reali, doar ca peste ochi au cusuti nasturi negri si mari.
Coraline este sechestrata intr-un univers paralel (poate chiar in oglinda) de catre ceilalti parinti si va trebui sa lupte cu toata inteligenta si curajul daca va dori sa se salveze si sa se intoarca la viata ei obisnuita.
Neil Gaiman este un scriitor aparte: nu se rezuma la romane ci compune si versuri de melodii, scrie teatru, proza scurta, scenarii de film, texte pentru reviste de benzi desenate.
De asemenea are propria linie vestimentara, intr-un stil caracteristic, cu un nume pe cat de sugestiv pe atat de atractiv: NeverWear.
Scriitorul a castigat trei premii Hugo, doua Nebula, un premiu World Fantasy, patru Bram Stoker, unsprezece Locus, cate doua premii British SF si Mythopoeic, patru Geffen si un premiu International Horror Guild si a avut multe alte nominalizari, fiind recunoscut pe plan international ca o valoarea literaturii SF.
Filmul realizat dupa cartea sa, “Stardust”, a castigat la randul sau alte 3 premii si a obtinut 4 nominalizari.
Autorul este mentionat in versurile canteretei americane Tori Amos si are multi prieteni celebri, precum scriitoarea Diana Wynne Jones, regizorul Terry Gilliam, iluzionistul Penn Jillette, actorul/comedian Lenny Henry si faimosul scriitor Terry Pratchett, co-autorul romanului “Semne bune”.
O parte dintre scriitorii care l-au influentat atat in copilarie, cat si in adolescenta, sunt: C.S. Lewis, J.R.R. Tolkien, Michael Moorcock, Ray Bradbury si Samuel R. Delany, Roger Zelazny, H. P. Lovecraft, si Gene Wolfe.