”A fiinta sau a nu fiinta” de John Penberthy

Aparitia lunii iulie la Editura Mix va da prilejul sa va delectati cu… miere de albine. Miere de faneata si de padure. Cartea lui John Penberthy, “A fiinta sau a nu fiinta”, foarte dragut ilustrata de Laurie Barrows, este o delicioasa parabola despre rostul fiintei umane, personificata de o albina, Buzz albinutul, roiul de albine jucand aici, evident, rolul comunitatii umane.

Jocul de cuvinte din titlul original “To bee or not to bee” te face sa zambesti instantaneu si in acelasi timp te astepti la ceva filosofic. Cartea nu desminte titlul. Scriitura este plina de veselie si de intelepciune, comicul de situatie, aparent involuntar, cat si umorul deliberat, gandit, fac ca adevarurile esentiale de care aceasta carte este plina sa isi atinga tinta, si anume, transformarea spirituala a fiintelor umane. O lectura agreabila care va lasa plini de… incantare.
Va regasiti foarte usor in scenele din carte, traiti cu sufletul la gura, pasional aventurile “eroului principal” identificandu-va cu el in totalitate, descoperind experienta vietii si a cunoasterii intelepte a acesteia. Iar intelepciunea scrisa sau rostita aici iti atinge direct inima, sufletul, asa cum se petrece dealtfel cu orice vorba de duh.

Despre stilul Autorului, daca se poate spune astfel despre o carte revelata acestuia intro meditatie, dupa cum el insusi marturiseste… Practic, cartea are de toate, metaforele si comparatiile abunda intocmai ca roadele unei veri imbelsugate, o poezie aparte invaluie atmosfera si realmente este o bucurie sa te cufunzi in lectura, vrajit de acest amestec de splendoare a naturii si a naturii umane.
Cartea incepe domol, cu nonsalanta si usurinta a condeiului, mai apoi ritmul cartii devine alert, scenariul te captiveaza cu totul si nu mai lasa loc de … dulcegarii mieroase. Desi poezia textului ramane, visarea dispare, reveria dispare si nici iluzia nu se simte prea bine. Faptele se succed cu repeziciune si INVATAMINTELE SACRE la fel. Poezia exteriorului lasa loc adevarurilor interioare, care nu sunt tocmai caldute, rafinate. Nu intotdeauna si nu in acest caz. Nu mai e loc nici timp de plaja la soare caci viata vine catre tine si tu trebuie sa-i faci fata, sa te descurci si sa cresti, sa cazi si sa inveti ca mai apoi sa te inalti.

Desi va recomand sa o cititi in vacanta care se apropie, va lansez un avertisment. Aceasta carte nu este o lectura de vacanta! Atentie, nu va lasati indusi in eroare! Cartea este foarte serioasa, adica chestiunile la ordinea zilei pe care le trateaza cu multa buna dispozitie, e drept, sunt de fapt PREOCUPARILE FUNDAMENTALE ale FIINTEI UMANE. Acesta este si motivul pentru care titlul cartii a fost tradus “A fiinta sau a nu fiinta”.

Fragment din carte: “Si astfel Buzz isi relua viata de albina lucratoare: construia stupul, hranea progenitura, asigura curatenia, culegea si depozita mierea. Colonia nu mai avea nevoie acum sa fie aparata impotriva unui atac. Vechiul dispret pentru semenii sai era de domeniul trecutului, fiind inlocuit cu un sentiment de crescanda iubire si compasiune pentru fiecare albina. Cu cat mai sigur se simtea in profunzimile fiintei sale, cu atat mai putin amenintat se recunostea in relatiile cu ceilalti. Putea sa vada acum dincolo de fricile si slabiciunile lor, caci isi ingaduia lui insusi sa fie ceea ce era cu adevarat. Realiza ca de fapt fiecare faptura facea tot ce putea ea mai bun, in fiecare moment.
Buzz realiza ca toti indeplineau un rol, in perfecta armonie. Toti, inclusiv el. Toti erau de fapt neschimbati; nimic nu se schimbase. In afara de el.
Puterea mintii consta in capacitatea de a percepe diferentele.
Puterea inimii consta in capacitatea de a percepe asemanarile.”

In aceasta punere in scena pe care Autorul o creaza, cu siguranta veti gasi adevaruri vechi si adevaruri noi, poteci pe care ati mai fost si alte poteci care va imbie sa le parcurgeti. In oricare din cele doua situatii va aflati, cautati sa priviti aceasta carte din trei aspecte, trei orizonturi de vedere, evitand capcana micului punct de vedere (care este de fapt un orizont de vedere mult ingustat).
Primul ar fi aspectul concret, material, substantial, evident uneori ca lumina zilei, ca soarele pe cer in amiaza mare, in care se intrezareste si cel de-al doilea aspect, cel moral, plin de virtuti, mai abstract totusi si de aceea nu tocmai usor de gasit, de inteles si aplicat, ca amurgul serii care seduce stralucirea zilei.
Va doresc din toata inima sa cautati si mai ales sa descoperiti cel de-al treilea aspect, cel spritual, acel orizont dumnezeiesc, viu, care este nevazut, misterios ca noaptea instelata, magica, plina de taine fara sfarsit. Va invit sa descoperiti deci in paginile acestei carti si in paginile vietii voastre, prin introspectie, sacrul ascuns in profan.

Cartea poate fi downloadata gratuit de pe situl Editurii Mix: www.edituramix.ro

”A fiinta sau a nu fiinta” de John Penberthy. Colectia ”Lumea din noi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *