Adela Greceanu isi lanseaza primul roman la Carturesti Verona: Mireasa cu sosete rosii

Editura Polirom va invita miercuri, 14 ianuarie, ora 18.00, la Libraria Carturesti Verona din Bucuresti, la lansarea romanului Mireasa cu sosete rosii de Adela Greceanu. Scriitoarea Simona Popescu va prezenta cartea, iar autoarea va citi un fragment din aceasta.

Mireasa cu sosete rosii este un roman care mizeaza extrem de mult pe atmosfera si pe poveste. O galerie de personaje absolut surprinzatoare si foarte bine conturate contribuie la crearea acestei atmosfere: nasa Lena, verisoara Pulheria, matusa Zizi, tanti Sofica si, bineinteles, protagonista, mireasa. Fiecare are o poveste a ei, pe care autoarea le dezvaluie in seara dinaintea nuntii protagonistei, o nunta care insa nu va mai avea loc. Partea a doua a cartii, de altfel, se axeaza pe destinul ulterior al miresei, dupa esecul nuntii sale. O carte despre singuratatea vazuta/traita in doua feluri: unul galagios la culme si altul teribil de tacut. Atuurile cele mai importante sint scriitura, atentia la detaliile ce creeaza o atmosfera care o apropie pe autoare de Gabriela Adamesteanu sau de Nora Iuga, precum si ineditul povestilor fiecarui personaj al cartii.

“Adela Greceanu are forta prin neasemanare.” (Nora Iuga)

“Adela Greceanu este, fara doar si poate, o personalitate artistica distincta, care, indiferenta la ultimele mode poetice, a ajuns de timpuriu la o formula personala, situata undeva la jumatatea drumului dintre poezie si proza, fictiune si viata, poem si pagina de jurnal.” (Octavian Soviany)

“Nu sint prozatoare, dar «poezia» mea are «poveste». Nu am imaginatie. Dar aud bine. Am inceput prin a transcrie vocile unor personaje feminine din copilarie. M-am distrat pe cinste lasindu-le sa-si spuna fiecare povestea. Daca in prima parte e multa galagie (cinci femei, chiar daca una dintre ele e moarta, pot face destul taraboi), in partea a doua e foarte multa tacere. I-am dat jos sosetele miresei si am lasat-o singura. Mult a fost pina i-am prins vocea diurna, cum imi place mie sa zic. Prin scris incerc sa tin pasul cu mine.” (Adela Greceanu)

Adela Greceanu (pseudonimul literar al Adelei Maria Dutu) s-a nascut la Sibiu in 1975. Este licentiata in Jurnalism si, din 1998, lucreaza la Radio Romania Cultural. In prezent realizeaza o emisiune de literatura numita Noua revista vorbita. Colaboreaza la importante publicatii culturale din Romania, precum Dilema Veche, Dilemateca, Time Out. A debutat editorial in 1997 cu volumul de poezie Titlul volumului meu, care ma preocupa atit de mult… (Editura Eminescu), pentru care a obtinut Premiul Asociatiei Scriitorilor din Sibiu, Marele Premiu “Cristian Popescu” si Premiul Frontiera Poesis. In 2001 a publicat Domnisoara Cvasi (Editura Vinea), urmata de Intelegerea drept in inima (Editura Paralela 45, 2004). Marin Mincu a publicat in 1998 antologia critica numita Poezia romana actuala. De la Adela Greceanu la Leonid Dimov. Adela Greceanu a sustinut lecturi in tara si in strainatate (Viena, Berlin, Leipzig, Medana, Goteborg, Stockholm, Uppsala), iar textele ei au fost traduse in germana, engleza, suedeza, slovena si albaneza. Este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania si a PEN Club Romania.

claudia.fitcoschi@polirom.ro; www.polirom.ro ; www.cartearomaneasca.ro
www.romanianwriters.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *