Lansare de carte la Libraria Dalles: Mutilare de Dan Stanca

Miercuri, 27 octombrie, la ora 18.00, la Libraria Dalles din Bucuresti (B-dul Nicolae Balcescu, nr. 18) va avea loc lansarea romanului Mutilare de Dan Stanca, aparut in colectia „Proza” a editurii Cartea Romaneasca.

Prezinta: Bianca Burta-Cernat, Elisabeta Lasconi

Moderator: Daniel Cristea-Enache

Dan Stanca repune in discutie statutul omului contemporan dezradacinat, intr-o lume desacralizata, lipsita de repere autentice. O ampla viziune apocaliptica leaga ultimele evenimente ale zilei de fapte − atestate istoric sau fabuloase − petrecute in subteranele unui trecut tenebros.

Mutilare sau castrare… Cine nu-si aminteste de Rascoala lui Liviu Rebreanu? De taranii care l-au pedepsit drastic pe fiul desfrinat al arendasului Platamonu?
Dan Stanca asaza acelasi supliciu intr-o alta perspectiva. intre Bucurestiul anilor 2000 si Transnistria anilor ’40 distanta nu e chiar atit de mare. Acolo, comisarii sovietici prizonieri erau supusi unui teribil tratament. Ceea ce s-a intimplat odinioara a coborit insa, printr-o fatalitate de fier, in prezent.
Mutilare nu este doar schimbarea la trup si la fata a lui Horia, barbatul mistuit de o pasiune supraomeneasca, ci este insusi destinul unui popor. Un popor adinc mutilat atit in carne, cit si in suflet. si care nu reuseste sa se vindece. Roman-dezbatere, Mutilare va stirni numeroase controverse, si nu doar in lumea literelor.

„Dan Stanca e un eretic… promotor aproape singular al radicalismului spiritualist si metafizic intr-o literatura aflata sub zodia relativismului, el este in acelasi timp un reprezentant de frunte al celei mai importante tendinte din proza noastra postdecembrista: realismul vizionar si apocaliptic… spiritualismul sau ortodox cu derivatii gnostice si ezoterice se asociaza cu un scepticism radical…” (Paul Cernat)

„Neoexistentialismul prin care a fost deja caracterizat il asaza pe Dan Stanca in linia scriitorilor cu viziune. Aproape nimic din ceea ce i se poate reprosa nu mai risca sa traga in jos balanta receptarii sale. Ramine doar eventualitatea – din nefericire neglijabila – ca lumea de azi sa-si schimbe radical traiectoria. Caz in care disperarile lui n-ar mai fi si ale celor care-l citesc.” (Tania Radu)

Dan Stanca s-a nascut pe 30 septembrie 1955, la Bucuresti. A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, sectia engleza-romana. A debutat editorial in 1992, cu romanul Vintul sau tipatul altuia.
Alte romane: Aripile Arhanghelului Mihail, Ritualul noptii, Apocalips aminat, Ultima biserica, Muntele viu, Morminte stravezii, Ultimul om, Drumul spre piatra, Domnul clipei, Pasarea orbilor, A doua zi dupa moarte, Mila frunzelor.
A primit de doua ori Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, pentru romanele Apocalips aminat (1998) si Drumul spre piatra (2003). A fost nominalizat, tot in doua rinduri, pentru aceeasi distinctie literara, in 2001 si 2006, pentru romanele Domnul clipei (pentru care i s-a decernat Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti) si Mut (Editura Cartea Romaneasca, 2006). In 1999, Fundatia Flacara i-a decernat Premiul pentru Proza.
Romanul sau Noaptea lui Iuda a fost nominalizat de revista Romania literara pentru cea mai buna carte a anului.
In anul 2008, publica Cei calzi si cei reci, Editura Cartea Romaneasca. Romanul a primit Premiul pentru Proza al Asociatiei Scriitorilor Bucuresti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *