Biblionet – lumea în biblioteca mea

Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu, a anunţat ieri cele 12 biblioteci judeţene selectate în cadrul primei runde de proiecte din Programul Naţional Biblionet printr-o conferinţă de presă organizată, la sediul M.C.C.P.N., în parteneriat cu International Research & Exchanges Board (IREX) și cu Asociația Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).  Bibliotecile județene care s-au calificat sunt: B.J. „Costache Sturdza” Bacău, B.J. ”Gheorghe Șincai” Bihor, B.J.„Panait Istrati” Brăila, B.J. „Ioan N. Roman” Constanţa, B.J. “V.A.Urechia” Galați, B.J. “Kajoni Janos” Harghita, B.J. „Gheorghe Asachi” Iași, B.J. „Petre Dulfu” Maramureș, B.J. „G. T. Kirileanu” Neamţ, B.J. „Ioniţă Scipione Bădescu” Sălaj, Biblioteca Bucovinei ,,I. G. Sbiera” Suceava și B.J. “Antim Ivireanul” Vâlcea. Acestea au fost selectate dintr-un număr de 31 de biblioteci județene și 714 biblioteci locale care au completat aplicații online. 
 
Ministrul Theodor Paleologu, susținător al programului, a remarcat: “Este foarte important ca bibliotecile și bibliotecarii să aibă un statut recunoscut, ca lumea să învețe să meargă către bibliotecă atunci când are o întrebare. Mă voi duce personal la Iași să văd cum funcționează programul, pentru că acolo biblioteca este localizată în Palatul Culturii, care este una dintre cele mai mari investiții ale M.C.C.P.N.”.
 
Paul Baran, Directorul Programului Biblionet, a susținut ideea că: „Biblioteca este unicul spațiu public unde putem să ne dezvoltăm intelectual cum dorim noi și trebuie, deci, să fie promovată. Doar în locurile în care biblioteca nu mai stimulează imaginația oamenilor, se întâmplă ca lumea din comunitate să nu știe unde se află aceasta”.
 
Doina Popa, Președinta ANBPR, a reamintit presei că “80% dintre bibliotecile publice nu pot asigura accesul populației la informație prin Internet pentru că nu sunt dotate cu tehnologie informațională modernă, chiar dacă prin lege ele au acest rol. Intrarea în parteneriat cu programul Biblionet este, în acest context, o necesitate”. Doamna Popa și-a încheiat intervenția cu o invitație adresată Ministrului Culturii de a susține eforturile începute, prin promovarea legislației necesare asigurării durabilității programului.
Biblionet este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național, Fundația EOS (Educating for an Open Society), Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și bibliotecile publice românești. Microsoft Corp., partener al programului Global Libraries la nivel mondial, va dona software în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către biblioteci.
 
Programul Biblionet – lumea în biblioteca mea are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari, este finanțat de Fundația Bill & Melinda Gates pentru următorii 5 ani și are ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice în România.

One thought on “Biblionet – lumea în biblioteca mea”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *