Biblionet : ce finanteaza Bill Gates in Romania

International Research & Exchanges Board (IREX) a lansat programul Biblionet – lumea in biblioteca mea. Evenimentul a avut loc joi, 23 aprilie, de Ziua mondial a cartii si a drepturilor de autor si Ziua Bibliotecarului din Romnia, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureti. Programul, in valoare de 26,9 milioane de dolari, este finantat de Fundatia Bill & Melinda Gates pentru urmatorii 5 ani si are ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice in Romnia. Biblionet este un parteneriat intre IREX, Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Fundatia EOS (Educating for an Open Society), Asociatia National a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romnia (ANBPR) si bibliotecile publice romnesti. Microsoft Corp., partener al programului Global Libraries la nivel mondial, va dona software in valoare de aproximativ 15 milioane de dolari catre biblioteci.

Pentru ca acest program s aib un efect durabil, ns, este nevoie de un angajament pe termen lung a explicat Deborah Jacobs, directoarea programului Global Libraries din cadrul Fundatiei Bill & Melinda Gates. Sunt bibliotecar de 33 de ani si cred c acesta este momentul cel mai potrivit pentru ca Romnia s investeasc in biblioteci a continuat doamna Jacobs.

As vrea s salut faptul c Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, dnd o iimportant cuvenit acestui program, a luat decizia de a emite un Ordin special, pentru constituirea unui Grup de lucru, care va avea misiunea de a acoimpania activittile programului Biblionet, a specificat Octavian Știreanu, Secretar de Stat, in cuvntul su de deschidere, reiternd interesul Ministerului in buna desfsurare a programului.
Obiectivul programului Biblionet este de a facilita accesul populatiei la mijloacele tehnologiei informationale, pornind de la faptul c 80% din populatie, mai ales din zonele rurale, nu are acces la Internet. Din aceast cauz, pentru multi dintre cettenii trii nu sunt disponibile beneficiile economice i sociale ale accesului la Internet, cum ar fi serviciile de e-administratie, gsirea unui loc de munc, informatii din domeniul snttii, servicii bancare i de administrare online a afacerilor sau comunicarea cu rudele din strintate. Prin intermediul programului, aproape 1.600 de biblioteci publice din Romnia vor primi calculatoare pentru accesul publicului la Internet, printr-un proces de selectie coimpetitiv i peste 2.500 de bibliotecari vor participa la cursuri de formare pentru a putea utiliza la maximum potentialul noilor resurse tehnologice in beneficiul comunittii.

La evenimentul de lansare, Florica Pop, directoarea Bibliotecii Judetene Slaj, unul dintre cele 5 judete unde s-a desfsurat proiectul pilot, a nsufletit sala plin de bibliotecari printr-un mesaj despre beneficiile acestei interventii istorice pentru Romnia: Bucurati-v cu tot sufletul deschis pentru acest program att de coimplex! Ce advocacy s-a facut prin acest program, nct mergem acum pe strad zmbind si toat lumea ne recunoaste si stie c putem s le oferim ceva. Se schimb imaginea bibliotecilor. Este o evolutie pentru biblioteci, pe care o asteptam de mult si nu stiam cum s o facem.

Daniel Rducan, Primarul comunei Baru, jud. Hunedoara, a imprtsit experienta sa in activitatea desfsurat alturi de bibliotecara Narcisa Sorescu, ndemnndu-i pe reprezentantii administratiilor locale s-si sustin bibliotecarii si s participe la programul Biblionet.

Doina Popa, preedinta ANBPR, a declarat: Am fost martorii unor schimbri remarcabile in perioada proiectului pilot, mai ales in ceea ce privete sprijinul fat de bibliotecari i responsabilizarea acestora, care a dus la un respect sporit din partea comunittii i la legturi mai strnse cu administratia local. Sperm ca in urmtorii 5 ani s putem prezenta exeimple nenumrate de succese din ntreaga tar i s obtinem recunoaterea statutului de specialiti in informatie pentru bibliotecari i de persoane resurs pentru utilizatorii bibiotecilor.

http://www.biblionet.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *