Bulgărele de zăpadă – WARREN BUFFETT şi viaţa ca afacere

„Viaţa este exact ca un bulgăre. Esenţial este să găseşti o zăpadă bună şi un deal cu adevărat lung.“ – WARREN BUFFETT

Bulgărele de zăpadă – WARREN BUFFETT şi viaţa ca afacere

Editura Injoy Books – Colectia Raftul cu Succes

www.injoybooks.ro

Preț 139.90 lei

 

Exclusiv in magazinele Diverta  incepand cu 5 august

 

„O cronică instructivă a succesului financiar într-un moment în care eşecul financiar este pe buzele tuturor… De aici pot fi învăţate anumite lecţii… Cea mai relevantă: data viitoare când Warren Buffett va prognoza o criză financiară, ar fi bine să-l ascultăm.“

The Wall Street Journal

Este pentru prima dată când Warren Buffett a permis accesul unui autor la timpul său, la prietenii şi familia lui, dar şi la partenerii de afaceri sau documentele sale personale, rezultatul fiind o biografie exhaustivă, în care detaliile despre viaţa personală se combină cu cele de natură profesională, într-un melanj impresionant, dezvăluit cu o fluiditate narativă deosebită. Este un act de curaj, fiindcă, asemenea tuturor fiinţelor umane, şi viaţa lui Buffett a fost un amestec de tărie şi fragilitate. Spre deosebire de alte cărţi, care se rezumă  la stilul său de investiţii, lucrarea de faţă explorează filosofia de viaţă şi personalitatea uluitoare a celui supranumit „Oracolul din Omaha“. Este o ediţie actualizată, în care este explicată detaliat criza financiară şi efectele acesteia asupra economiei.

Warren Buffett este un complex de paradoxuri, care şi-a propus să demonstreze că şi „băieţii buni“ pot ieşi pe primul loc. De-a lungul anilor şi-a tratat investitorii ca pe nişte parteneri, a acţionat ca îndrumător al acestora, iar principala sa caracteristică în calitate de investitor, CEO, membru al diverselor consilii directoare din companii, eseist şi orator a fost onestitatea, care l-a însoţit pe tot parcursul vieţii şi în toate acţiunile, ajungând la un moment cel mai bogat om din lume şi cel care a făcut cea mai mare donaţie din istorie, şi nu oricui, ci fundaţiei conduse de Bill Gates, de care îl leagă o strânsă prietenie.

Indiferent cât de mare este averea sa, moştenirea pe care o lasă Buffett nu se rezumă doar la bani, ci la principiile de viaţă şi ideile cu care a îmbogăţit vieţile celorlalţi. Vom vedea astfel de ce Warren Buffett este cea mai fascinantă istorie de succes a vremurilor noastre.

 

Ce îl face pe Warren Buffett să fie Warren Buffett

De ce Warren Buffett este,  în mod constant, un investitor fenomenal? Sa fie oare faptul ca are abilitatea de a se adapta la fiecare miscare a pieței? Sau faptul ca este intr-o ședință de tranzacţionare permanentă, cumpărarând şi vânzând acțiuni, acumulând taxe şi comisioane în tot acest timp?

Nu, nu – ceea ce-l face pe Warren Buffett să fie investitorul care fiecare investitor vrea să devină, este că el abordează investiţiile într-un mod diferit. El trăiește pentru a face bani; investițiile sunt scopul său în viață.

“Regula numărul unu: nu pierde bani. Regula numărul doi – nu uita de regula numărul unu. Regula numărul trei – nu face datorii”.

“Să fii lacom atunci când ceilalţi se tem şi să te temi atunci când ceilalţi sunt lacomi, dar să nu crezi că poţi fi mai inteligent decât piaţa”.

„Scopul vieţii este să fii iubit de cât mai mulţi oameni posibil dintre cei care vrei să te iubească“.

“Tratează-ţi corpul ca şi cum ar fi singura maşină pe care o vei avea în viaţa ta: cocoloşeşte-l, parchează-l în garaj în fiecare noapte, lustruieşte-i fiecare rotiţă şi schimbă uleiul o dată pe săptămână”.

Când Warren era un băieţel care le lua amprentele măicuţelor asistente şi colecţiona capace de sticle, habar nu avea ce o să ajungă pe viitor. Cu toate acestea, dacă l-ai fi întrebat, în timp ce mergea cu bicicleta prin Spring Valley, aruncând ziarele zi de zi, în timp ce mergea prin holurile clădirilor din Westchester, cu pulsul ridicat, încercând să facă în fiecare zi livrările la timp, dacă vrea să fie cel mai bogat om de pe planetă, ţi-ar fi răspuns din tot sufletul că da.

Această pasiune l-a făcut să studieze universul a mii de acţiuni. L-a făcut să se îngroape în biblioteci şi în subsoluri, pentru a răsfoi cărţi pe care nimeni altcineva nu s-ar fi deranjat să le citească. Stătea treaz nopţile studiind sute de mii de cifre care ar fi obosit orice altă persoană. Citea în fiecare dimineaţă fiecare cuvinţel din câteva ziare şi sorbea Wall Street Journal asemenea unui Pepsi, respectiv, mai târziu, Coca-Cola. Analiza companiile, petrecând ore întregi vorbind despre butoaie cu o femeie care conducea un magazin al Greif Bros. Despre asigurările auto cu Lorimer Davidson. Citea reviste precum Progressive Grocer, pentru a afla cum se aranjează un departament de carne. Îşi umplea portbagajul maşinii cu manuale Moody’s şi cărţi mari, pe care le-a luat în luna de miere. A petrecut luni întregi citind ziare vechi de un secol, pentru a vedea care sunt ciclurile afacerilor, istoria Wall Street, istoria capitalismului sau istoria corporaţiilor moderne. A urmărit asiduu lumea politicii şi şi-a dat seama cum afectează aceasta afacerile. A analizat statisticile economice până când a înţeles complet ce anume semnifică. Încă din copilărie, citise fiecare biografie pe care o găsise a oamenilor pe care îi admira, căutând lecţii pe care le putea învăţa din vieţile lor. Se ataşase de oricine îl putea ajuta şi imitase pe oricine considera că este inteligent. Nu mai acordase atenţie niciunui alt domeniu în afară de afaceri – artă, literatură, ştiinţe, călătorii, arhitectură – astfel încât să se poată concentra pe pasiunea sa. Îşi definise un cerc de competenţă pentru a evita să facă greşeli. Pentru a limita riscul, nu îşi făcuse niciodată datorii mari. Nu încetase niciodată să se gândească la afaceri: ce anume făcea ca o afacere să fie bună, ce anume făcea ca o afacere să fie proastă, cum concurau, ce anume îi făcea pe clienţi să fie loiali unei companii şi nu alteia. Avea un fel neobişnuit de a întoarce problema pe toate părţile, ceea ce îl făcea să aibă puncte de vedere pe care nu le mai vedea nimeni altcineva. Se înconjurase de o reţea de persoane care – de dragul prieteniei pe care le-o acorda, dar şi al inteligenţei sale – nu numai că îl ajutau, dar se şi aflau lângă el atunci când avea nevoie. Indiferent că vremurile fuseseră mai vechi sau mai uşoare, nu încetase niciodată să se gândească cum să facă bani. Şi toată acea energie şi intensitate de care dădea dovadă devenise motorul care îi impulsiona inteligenţa sa înnăscută, temperamentul şi abilităţile.

Warren Buffett era un om căruia îi plăceau banii, un om căruia jocul colecţionării acestora îi curgea prin vene, asemenea sângelui.

Honoré de Balzac în cartea „Père Goriot“: „Secretul unui succes foarte mare este o crimă care nu a fost descoperită niciodată, fiindcă a fost înfăptuită corect“.

2 thoughts on “Bulgărele de zăpadă – WARREN BUFFETT şi viaţa ca afacere”

  1. Buna ziua,

    Vai saraca limba romana:

    “Spre deosebire de alte cărţi, care se rezumă decât la stilul său de investiţii, lucrarea de faţă explorează”

    Corect este care se rezuma DOAR la… sau care NU se rezuma DECAT la…

    Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *