Carturesti isi face ograda in Plai

A treia editie de Plai (festival incoronat anul trecut cu premiul Charlemagne pentru cel mai bun proiect multicultural din Romania) gaseste si libraria-ceainarie inauntru. Oferta noastra culturala pentru evenimentul de la Muzeul Satului Banatean e urmatoarea:

Labirint cu strigoi. Scurt tratat de vampirologie – sambata, 13 septembrie, ora 19 (Casa Carturesti)

Otilia Hedesan (prof. univ. dr. la Universitatea de Vest din Timisoara, cu un doctorat despre strigoi) vine intr-o zi de 13 (fara nicio incarcatura superstitioasa pentru populatia din mediul rural) cu o prezentare acaparanta despre fantome si obiectele care le pun pe fuga. Daca nu ati aflat de sacul cu mac strecurat in sicriu pentru ca strigoiul (considerat prost) sa nu mai aiba timp pentru iesit afara, de la atata numarat de boabe, sau de intimidarile ultime – scatologice – ale urmasilor ramasi in viata pentru „rusinarea” fantomei si izgonirea ei, ar fi bine sa nu lipsiti de la intalnire. S-ar putea sa vorbim si despre moroii din Oltenia, laolalta cu practicile care au scandalizat Romania pe TV, sa aducem un povestitor veritabil, martor al existentei strigoilor, si sa prezentam, intr-o expozitie traznet (fulger) obiecte de intimidat fantomele.

Ilustratiile, in carti – sambata, 13 septembrie, ora 20.30 si duminica, 14 septembrie, ora 19 (Casa Carturesti)

Ilustratia de carte are o prea scurta istorie in Romania si, pe nedrept, o prea mica atentie indreptata asupra-i. E adevarat, nici cei care o fac foarte bine nu sunt numerosi. Livia Coloji, artista cu radacini de Timisoara, se inscrie in clubul restrans si admirat al ilustratorilor cu mare har si succes, care pot da „lectii” de maiestrie. In cele doua seri de Plai, sunt asteptati pe prispa Carturestiului ilustratori talentati si nedescoperiti, dar si public interesat de discutii libere (nestiintifice) pe urmatoarele teme: de ce iubim ilustratiile? (sambata), de ce facem ilustratii? (duminica). Va fi un workshop cu carioca in mana!

Plai cu povesti – sambata, 13 septembrie, de la ora 16 si 17, duminica, 14 septembrie, de la ora 17 (Casa Carturesti)

Carturesti a pornit in urma cu un an o campanie de ascultat povesti, la aburul cestii de ceai si in tolaneala pe mici-mari perne colorate. Aventurile eroilor si supereroilor au avut in tot acest timp mai multi povestitori – librarii Carturesti, in prima faza, apoi pe jurnalista Laura Calaceanu (intr-o editie festiva, de Craciun), la un moment dat in povesti a intrat actrita Paula Maria Frunzetti, iar acum e acolo Ildikó Antal – care a venit nu numai cu vocea, ci si cu simpaticele ei creaturi de plus. De-atunci si pana acum nu ni s-a schimbat nimic in intentii: daca reusim fie si pe un copil sa-l apropiem de povesti, sa-i coloram lumea cu ele, avem de ce sa continuam. Iesirea in Plai precede un festival al povestii (in mai multe limbi) ce va fi organizat la toamna, in Carturesti.

Street Delivery la Village Museum – sambata si duminica, non-stop

Pentru cei care nu au auzit (inca) de Street Delivery, de ambitiile unui festival cu miza civica, aducem in Muzeul Satului Banatean fotografii de pe o strada zurlie. Ele pun bine in lumina „nebunia” festivalului: senzatia si increderea ca se poate influenta o administratie locala, pana intr-acolo incat sa transforme un centru istoric pretios si inecat de esapamentul masinilor intr-un linistit loc de promenada, cu piste de biciclisti, cladiri ingrijite de-o parte si de alta, alei refacute, gazde largi pentru multe intamplari artistice. In vara viitoare vom livra a treia editie de Street Delivery, iar ideile bune, alaturi de partenerii entuziasti, pot face casa solida … in ograda noastra mica.

Libraria Carturesti Timisoara

www.carturesti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *