Contrabasul, in lectura lui Radu Beligan

Contrabasul, piesa de teatru care marcheaza debutul scriitorului Patrick Suskind este construita in jurul unui singur personaj – un contrabasist. Tradusa in peste douazeci de limbi, piesa este un monolog in care sunt prezentate cu mult umor si ironie consideratiile subiective referitoare la universul muzicii clasice ale unui interpret aparent plictisit de meseria lui si usor ametit de bere.

Frustrarile, neimplinirile, visurile si dorintele sale intime traite alaturi de obiectul neinsufletit care il insoteste si il vegheaza pretutindeni – contrabasul, instrumentul muzical pe care il iubeste si il uraste deopotriva – sunt treptat dezvaluite. Sentimentele sale contradictorii se rasfrang nu doar asupra contrabasului, ci si asupra compozitorilor cunoscuti, a femeii iubite si chiar a lui insusi, simtindu-se cand ax central al orchestrei filarmonicii nationale, cand simplu functionar lipsit de talent. In oricare dintre situatii, umorul subtil al personajului, dublat de interpretarea remarcabila a maestrului Radu Beligan, transforma ascultatorul intr-un partener de dialog, transpus pe scena imaginara, langa contrabas.

Premiera spectacolului “Contrabasul” a avut loc pe scena Teatrului National din Bucuresti in anul 1987, avandu-l in rolul principal pe Radu Beligan.

Scriitorul elvetian de origine germana Patrick Suskind s-a nascut in 1949 la Ambach, in Bavaria. In perioada 1968-1974 a studiat istorie medievala si moderna la Munchen si la Aix-en-Provence, in Franta. Si-a incercat mai intai condeiul in dramaturgie: piesa Der Kontrabass (1981) a fost jucata cu succes in Germania, Elvetia, Marea Britanie si SUA. Celebritatea i-a adus-o primul sau roman, Das Parfum. Die Geschichte eines Morders (1985; trad. rom. Parfumul, Humanitas, 2000), care a devenit peste noapte un bestseller international si care a fost ecranizat in regia lui Tom Tykwer, castigand numeroase premii. Alte scrieri reprezentative ale lui Patrick Suskind sunt Die Taube (1990; trad. rom. Porumbelul, Humanitas, 2003), Die Geschichte von Herrn Sommer (Povestea domnului Sommer, 1991), Drei Geschichten und eine Betrachtung (Trei povestiri si o reflectie, 1995), Rossini oder die morderische Frage, wer mit wem schlief (1997, cu Helmut Dietl) si eseul Despre iubire si moarte, aparut in anul 2008 la Editura Humanitas.

“Contrabasul este instrumentul cel mai mare, cel mai puternic, cel mai frumos si indispensabil unei orchestre, spune la inceput contrabasistul. Curand insa dupa acest elogiu pompos, incepe sa ne vorbeasca de toate frustrarile si reprosurile pe care i le aduce, ca instrumentist si ca om. Si, incetul cu incetul, ura, la inceput inabusita, fata de acest stanjenitor tovaras de viata se dezlantuie pana la nebunie…”

Radu Beligan

traducerea: Radu Beligan

ISBN 978-973-1709- 65-9
pret in librarii: 30 lei
durata totala: 1: 11:14

www.humanitas.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *