”Copiii imparatului” vin la Gaudeamus

In curand, colectia PREMIUM a editurii Tritonic va fi completata de un nou roman, “Copiii imparatului” de Claire Messud. Cartea o veti gasi la Targul de carte Gaudeamus, la sfarsitul lunii noiembrie.

In 1999 Messud a declarat intr-un interviu ca actiunea urmatorului sau roman va fi plasata in New York. Nu scrisese pana in acel moment despre America, aceasta urmand sa fie prima carte despre americani. A inceput sa scrie cartea inainte de 9/11 2001, iar dupa atentat a vrut sa renunte. Simtea ca nu poate sa mai scrie despre asta, a incercat altceva, dar a revenit asupra romanului initial in 2003. Asa a luat nastere cel mai recent roman al sau, “The Emperor’s Children” (editura Vintage), carte care va aparea in Romania sub titlul de “Copiii Imparatului”. Romanul a fost nominalizat in 2006 pentru premiul “Man Booker” si este prima ei carte scrisa desprea americani in America, o carte cu o capacitate de influenta uimitoare. A scris acest roman in timpul unui program la “Radcliffe Institute for Advanced Study”, In perioada 2004-2005.

“Copiii imparatului” este o poveste captivanta despre ambitii zdrobite si devotament compromis, despre relatia de iubire si ura dintre cel puternic si cel slab. Actiunea incepe sa se desfasoare inainte de atacul terorist din 11 septembrie 2001. In roman, Messud satirizind valorile observate referitoare la cultura, clasa si mobilitate sociala. Spre deosebire de multe alte romane contemporane, “Copiii imparatului” pune accent pe ideile aflate dincolo de suprafata frivola a vietii urbane, apropiindu-se din multe puncte de vedere de romanele lui Jane Austen.

Nascuta la Toulon, Franta, la fel ca si sora ei, Claire Messud a crescut in Statele Unite, Australia si Canada, intorcandu-se In SUA la varsta adolescentei. Mama ei este canadianca iar tatal francez de origine algeriana (din fosta Algerie franceza). Dupa ce a urmat cursurile Academiei Milton si Universitatea Yale, s-a mutat in Anglia pentru a studia la Cambridge- loc in care si-a cunoscut si sotul, criticul britanic James Wood. A urmat de asemenea un scurt program MFA la Universitatea Syracuse.
In prezent locuieste alaturi de sotul sau si cei doi copii, Olivia si Lucian, in Somerville, Massachusetts, aproape de Harvard.
A predat un curs de scriere creativa la colegiile Kenyon si Amherst, si in cadrul unui program pentru scriitori al Colegiului Warren Wilson MFA din Carolina de Nord. De asemenea a profesat in cadrul programului pentru scriitori absolventi de la Universitatea Johns Hopkins si la Universitatea Sudului din Sewanee, Tennesse.

http://www.tritonic.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *