Dan Stanca, Cei calzi si cei reci

Romanul Cei calzi si cei reci este poate prima incercare din literatura romana contemporana de-a trata in planul fictiunii cazul Tanacu. Preocupat de realitatea imediata si de prelungirea ei in fantastic, Dan Stanca nu omite nici vizita pe care Pascal Bruckner a facut-o in tara noastra pentru a se documenta asupra acestui caz… Ati uitat-o pe acea nefericita fata care l-a ucis pe parintele Roger de la comunitatea din Taize? Romanul de fata va reaminteste de ea.

Dar cea mai importanta miza a cartii o reprezinta soarta papalitatii dupa ce actualul Benedict… nu va mai fi. O fi avut oare Islamul vreun amestec? Nu spunea Cioran ca intr-o buna zi Notre Dame va ajunge moschee? Joaca de-a profetia este grava si ne arata cit de fragili sintem intr-o lume care se pretinde sigura…

„Exista, intr-adevar, un filon al prozei ruse (Dostoievski, in primul rind) si al realismului magic sud-american in proza lui Dan Stanca. Insa prozatorul cu care are cele mai multe in comun ramine, fara doar si poate, Mircea Eliade. Stilul gifiit, alert si pasionant, eseismul, caracterul „ideologic”, fantasticul cu substrat simbolic si metafizic, dialectica sacru/profan grefata pe mari scenarii mitice si esoterice sint, schimbind ce e de schimbat, elemente comune… Dan Stanca este unul dintre putinii „creatori de lumi” ai prozei romanesti postdecembriste. Un prozator de cursa lunga, capabil sa isi consolideze proiectul narativ de la un volum la altul…” (Paul Cernat)

Dan Stanca a publicat 15 romane, fiind socotit un reprezentant de frunte al prozei cu substrat metafizic. A primit de doua ori Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, pentru romanele Apocalips aminat (1998) si Drumul spre piatra (2003). A fost nominalizat tot in doua rinduri pentru aceeasi distinctie literara, in 2001 si 2006, pentru romanele Domnul clipei (pentru care i s-a decernat Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti) si Mut. In 1999, Fundatia Flacara i-a decernat premiul pentru proza. Anul trecut, romanul sau Noaptea lui Iuda a fost nominalizat de revista Romania literara pentru cea mai buna carte a anului. A publicat de asemenea numeroase eseuri in principalele reviste de cultura din tara.

Dan Stanca, Cei calzi si cei reci, Proza, Pret: 39.95 lei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *