Liviu Chelcea, Bucurestiul postindustrial

In aceasta perioada se incheie un ciclu istoric al Bucurestiului. Dupa ce, incepind cu mijlocul secolului al XIX-lea, industria a devenit o prezenta economica si culturala importanta in peisajul orasului, in ultimii 10-15 ani ea a inceput sa se contracte. Pe linga procese urbane, cum ar fi suburbanizarea, gentrificarea si aparitia ghetourilor, dezindustrializarea Bucurestiului reprezinta una din tendintele majore ale istoriei recente a orasului.

Dezindustrializarea este o transformare economica, dar si una culturala. Nu doar icoanele sau castelele au intelesuri, ci si tehnologia si fabrica „semnifica” ceva. „Fabrica” nu este o realitate neutra nici in momentul de fata, iar punerea in discutie a trecutului „impur” poate trezi pasiuni situate dincolo de miza acestei carti – care cauta sa contextualizeze, la nivel international, soarta fabricilor din Bucuresti, punind in acelasi timp in discutie peisajul urban generat de dezindustrializare, situat intre fetisurile „maidanului industrial” si cele ale „complexului rezidential”. Acest studiu este, in esenta, mai putin unul istoric si de patrimoniu si mai curind unul de sociologie urbana, cu prelungirile teoretice ale problemei dezindustrializarii spre studii de geografie si istorie urbana, studii de patrimoniu, urbanism sau economia culturii. DVD-ul contine filme care prezinta o serie de peisaje industriale din diferite zone ale tarii: „Industrial Heritage between Land and Sea” – Sulina, 2005; „Oravita-Anina, prima linie de cale ferata montana din România”; „Ferri gloria memor – Metal si arhitectura in peisajul banatean”; „Bucurestiul postindustrial”.

Din cuprins: Dezindustrializarea si schimbarile peisajului urban • Nostalgie postindustriala, patrimoniu industrial si reconversie functionala • Geografia, istoria si memoria industrializarii Bucurestiului • Utilizarile actuale ale spatiilor industriale si noul peisaj al orasului • Viata sociala a ruinelor industriale bucurestene: reinsertia culturala a spatiilor industriale

Liviu Chelcea este doctor in antropologie din 2004. In lucrarea de doctorat, sustinuta la University of Michigan, a analizat transformarile urbane, ale statului si ale relatiilor de rudenie in timpul nationalizarii caselor din Bucuresti din anii ’40-50 si al restituirii lor dupa 1990. In 2005-2006 a fost bursier al Colegiului Noua Europa. Din 2005 este director al Centrului de studii si cercetari in domeniul culturii din subordinea Ministerului Culturii si Cultelor. In prezent preda sociologie si antropologie la Universitatea din Bucuresti. A publicat (in Romania, Ungaria si SUA) articole pe teme legate de sociologia urbana, economia informala, rudenie si consum, in urma unor burse de cercetare obtinute de la Ford Foundation, National Science Foundation, Wenner? Gren Foundation, CEU Research Support Scheme, SOCO-IWM, CNCSIS etc. Este coautor (impreuna cu Puiu Latea) al lucrarii Romania profunda in comunism: dileme identitare, istorie locala si economie secundara la Sintana, Nemira, 2000, si coeditor a doua carti: Economia informala in Romania: Piete, practici sociale si transformari ale statului dupa 1989, Paideia, 2005 (impreuna cu Oana Mateescu), si Sectorul cultural din Romania: Resurse. Infrastructura. Consum, Polirom, 2007 (impreuna cu Lucian Dobraca).

Liviu Chelcea, Bucurestiul postindustrial. Memorie, dezindustrializare si regenerare urbana, Hors Collection, Pret: 44.95 lei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *