Dimineata poetilor este o incercare de a-i readuce in atentia publicului pe poetii care au marcat inceputul poeziei romane moderne si, in acelasi timp, de a le reda statutul lor de intemeietori ai acestui gen. Desi pline de sincronism, clisee, modele preluate din afara, repetitii, stihurile naive ale celor 11 (fratii Vacaresti, Conachi, Bolintineanu, Asachi, Heliade, Carlova, Alexandrescu, Alecsandri) au un farmec aparte, pe care doar cu aceasta ocazie, prilejuita de Eugen Simion, cititorii il descopera. Editia a IV-a este imbogatita cu doua capitole noi, in care sint amintiti si poetii minori de la 1850.
„Nu ascund faptul ca acest eseu este si rezultatul unui pariu cu mine insumi. Am citit de mai multe ori pe Conachi, Bolintineanu, Alecsandri… dar aproape totdeauna sub presiunea unei circumstante. Ca elev, am invatat pe dinafara testamentul lui Ienachita si am prins, mai ales, latura comica din Jalobele lui Conachi. Am recitat, ca atitia altii, Penes Curcanul la serbarile scolare, iar mai tirziu, cind spiritul meu a devenit mai exigent, aceste modele – deteriorate, printr-o lauda perpetua si nediferentiata, de scoala – nu mi-au mai spus mare lucru. Am simtit, acum, nevoia sa ma intorc cu alta stare de spirit si cu alte instrumente de analiza la acesti poeti care, intr-o superba dimineata a imaginatiei lor, au intemeiat poezia romana moderna.” (Eugen Simion)
„O carte (atribute rare in critica!) luminoasa, calda, solara, am spune «sudica», scrisa cu placere, cu pofta – fara indoiala una dintre cele mai frumoase carti aparute la noi de la Istoria literaturii romane a lui G. Calinescu.” (Valeriu Cristea)
Critic literar, eseist, traducator, Eugen Simion a publicat peste 3.000 de studii si articole in reviste de specialitate. Dintre volumele publicate mentionam: Proza lui Eminescu (1964), Orientari in literatura contemporana (1965), Eugen Lovinescu, scepticul mintuit (1971), Scriitori romani de azi (4 vol., 1974-1989), Timpul trairii, timpul marturisirii. Jurnal parizian (1977), Intoarcerea autorului (1981), Sfidarea retoricii (1986), Moartea lui Mercutio (1993), Convorbiri cu Petru Dumitriu (1994), Mircea Eliade, un spirit al amplitudinii (1995), Fragmente critice (4 vol., 1997-2000), Fictiunea jurnalului intim (3 vol., 2002), Tinarul Eugen Ionescu (2007). A fost distins cu Premiul Academiei in 1977 si de cinci ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor. In 2006 a primit premiul Opera Omnia din partea Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti si Premiul national pentru activitatea de coordonare a colectiei „Opere fundamentale” a Academiei Romane.
Eugen Simion, Dimineata poetilor. Eseu despre inceputurile poeziei romane, Collegium. Litere, Pret: 32.95 lei
Imi plac cartile !