Dictionarul penitenciarelor din Romania comunista (1945-1967)

„Acest dictionar este o lucrare necesara (in contextul mai larg al postcomunismului), un compendiu comprehensiv, perfect utilizabil ca instrument istoric de lucru, o mult asteptata sinteza a unitatilor carcerale instituite de dictatura comunista din Romania. Un dictionar pe intelesul si pentru uzul tuturor generatiilor.” (Ruxandra Cesereanu) „Rostul Dictionarului penitenciarelor din Romania comunista este de a pune pe harta universala a crimelor impotriva umanitatii adevaratele bastioane ale cruzimii care au fost inchisorile si lagarele regimului ce ne-a oprimat o jumatate de secol.

Caci in Romania, ca si in toate celelalte state de dincoace de Cortina de Fier, comunismul nu ar fi putut supravietui fara represiune: el nu poate fi gindit si nu putea functiona in afara constringerii, ratiunea sa fiind aceea de a trasa granite interne in fiecare tara, intre cei aflati inauntrul si in afara inchisorii, intre dusmanii regimului si sustinatorii sai. Cartea prezinta istoria tuturor unitatilor penitenciare care au functionat pe teritoriul Romaniei in perioada 1945-1967, fiind prima monografie completa a sistemului carceral comunist.” (Marius Oprea)

Andrei Muraru (coordonator) (n. 1982, Iasi) a absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi (2005) si programul de master „Romanii si Europa” desfasurat in cadrul aceleiasi universitati (2007). A participat la diferite conferinte, scoli de vara si workshop-uri si a fost bursier Erasmus-Socrates la Aristotle University of Thessaloniki (Grecia). A publicat numeroase articole si recenzii in reviste de specialitate precum Anuarul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”, Analele stiintifice ale Universitatii „Al.I. Cuza”, Xenopoliana, Anuarul Centrului de Istorie a Transilvaniei, Anuarul Institutului Roman de Istorie Recenta, Anuarul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, Idei in Dialog. Domeniile sale de interes sint structurile de putere ale Partidului Comunist Roman, politica de cadre, verificarea membrilor de partid, justitia postbelica, regimul concentrationar si exilul in perioada comunista. In prezent, Andrei Muraru este expert in cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania si consilier al directorului general al Arhivelor Nationale.

Andrei Muraru (coord.), Clara Mares, Dumitru Lacatusu, Cristina Roman, Marius Stan, Constantin Petre, Sorin Cucerai : Dictionarul penitenciarelor din Romania comunista (1945-1967)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *