Dumitru Irimia, Gramatica limbii romane

„Gramatica limbii romane de Dumitru Irimia, profesor la Facultatea de Litere a Universitatii «Al.I. Cuza» si cercetator cunoscut prin lucrari in domeniul gramaticii, al stilisticii si al poeticii, se prezinta clar ca o descriere integrala a structurii gramaticale romanesti in ordinea fireasca a partilor ei constitutive. Lucrarea este rodul unei regindiri critice a gramaticii limbii romane intr-un mod eclectic in sensul bun al cuvintului, care imbina echilibrat traditia cu achizitii moderne (ale structuralismului si ale semioticii) si, ceea ce e important, intr-un mod coerent.

O mentiune aparte merita «Cuvintul autorului» din fruntea lucrarii, care explica pe intelesul tuturor criza ortografica actuala si motiveaza optiunea lui D. Irimia pentru tiparirea Gramaticii sale cu ortografia considerata, pe drept cuvint, rationala.” (Mioara Avram)

Profesorul Dumitru Irimia ne ofera in Gramatica sa o sinteza impresionanta nu numai prin dimensiuni si cuprindere (in sectiunile „clasice” ale gramaticii, „Morfologia” si „Sintaxa”, este integrat lexicul, in temeiul raportului sistem lexical-sistem gramatical), ci si prin modul de abordare stiintifica. in problemele controversate ale gramaticii, specialistul iesean, printr-un dialog permanent cu Gramatica Academiei si cu cele mai importante studii si gramatici de autor, propune solutii riguros argumentate sub aspect stiintific, din perspectiva intelegerii limbii in functie de cunoastere si comunicare.

Dumitru Irimia este profesor de lingvistica, stilistica si poetica la Universitatea „Al.I.Cuza” din Iasi – Facultatea de Litere. Doctor in filologie (1976, Limbajul poetic eminescian). Lucrari de specialitate publicate: Structura gramaticala a limbii romane. Verbul, Junimea, Iasi, 1976; Structura gramaticala a limbii romane. Sintaxa, Junimea, Iasi, 1983; Structura gramaticala a limbii romane. Numele si pronumele. Adverbul, Junimea, Iasi, 1987; Structura stilistica a limbii romane contemporane, Editura stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1986; Limbajul poetic eminescian, Junimea, Iasi, 1979; Introducere in stilistica, Polirom, Iasi, 1999.

Dumitru Irimia, Gramatica limbii romane, Hors collection, Pret: 59.50 lei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *