Dumitru Badita la Poeticile Cotidianului, joi 29 ianuarie

Cartea lui – Unghii foarte lungi si cumsecade , Editura Vinea, 2005 – anunta un poet copt, matur, ale carui cunostinte in materie de poezie se fac vizibile peste tot in aceasta prima iesire in arena. Exista un sir suficient de mare de poeti care vin din jurnalism, printre care Dumitru Badita si Bogdan Perdivara fac figura aparte. De regula, din cauze firesti, cei mai multi poeti ai generatiei optzeci si nu numai s-au indreptat spre jurnalism (unii dintre ei chiar spre o forma tehnica a acestei meserii acaparatoare, Florin Iaru, de exemplu). i efectele meseriei s-au vazut. Sa vedem in ce masura, in cazul noii generatii, poezia ii va modifica pe jurnalistii tineri, stiind ca aceasta ocupatie este mult prea prozaica si lasa putin timp pentru arderile pe care ti le solicita actul poetic. Dar asta, vad ca nu-i impiedica pe unii sa scrie foarte bine poezie, sa iasa in fata si sa incerce chiar ruperea tiparelor. Nu acest lucru il face poetul de care ma ocup in acest articol.

Unele dintre textele lui par a iesi din ceea ce poezia a facut in ultimul secol, el, asa cum am spus, ocupandu-se indeaproape de ceea ce a facut poezia romaneasca timp de un secol. Gellu Dorian

La poeticile cotidianului, Dumitru Badita aduce o proiectie a reportajului “Departe de Papadia” (premiul APTR in 2008).

Dumitru Badita s-a nascut 7 octombrie 1972 la Polovragi (jud Gorj).
Ca sa ne facem o idee despre lejeritatea cu care Badita schimba domenii merita sa enumeram cum s-au plimbat studiile sale de la o specializare la alta: Liceul Silvic la Timisoara, Colegiul de Muzeografie in Alba Iulia, Facultatea de Jurnalistica la Sibiu ca sa se termine totul cu un Master in Poezia romanesca din sec xx tot la Sibiu.

Pe internet, poezia sa a aparut pe Poezie.ro si pe Clubliterar.com iar in presa scrisa a semnat texte in Luceafarul, Euphorion, Paradigma, Hyperion.
Dumitru Badita a debutat cu volumul unghii foarte lungi si cumsecade (vinea, 2005), poeme prerafaelite (pontica, 2008). in a doua zi a venit un tip din partea revistei de literatura din lipova si ne-a cerut texte pentru suplimentul dedicat celei de-a doua editii a taberei. luasem cu mine de acasa cateva poeme confesive in eventualitatea ca nu voi fi capabil sa produc ceva nou pentru serile de lectura. i le-am dat pe toate ca sa faca ei o selectie. redactia s-a miscat rapid, fiindca dupa doua zile un mesager a plasat la ghereta portarului un colet cu suplimentul promis, cate un exemplar pentru fiecare invitat. fireste, mi-am citit textele si am descoperit ca fusesera publicate intr-o forma modificata, fara sa le fie alterat fondul, dar oricum pe alocuri cu alte cuvinte decat le finalizasem eu. nici integre, nici complet desfigurate. nici sa ma revolt cu toata convingerea, dar nici sa raman impasibil. pe undeva, gata sa accept, dar fara sa suprim impulsul sa protestez sau macar sa cer explicatii. nu ma puteam preface ca situatia e ca atunci cand induri fatalitatea unei ploi reci in mijlocul campului. modificarile erau opera unei vointe umane chestionabile. Dumitru Badita

Poeticile cotidianului se apropie de implinirea a 4 ani de cand functioneaza saptamanal in spatiul din Club A.

In fiecare saptamana vom descoperi cate o carte nou aparuta in lectura publica si vom invita un scriitor contemporan sa fie supus intrebarilor dumneavoastra si sa vorbeasca despre scrisul sau (si al celor care l-au influentat).
microfon deschis

POEZIA TA IN CLUB A – O data cu implinirea de trei ani de poeticile cotidianului intalnirile din club a isi asteapta publicul sa arate ce stie. Inscrieti-va joi, cu zece minute inainte de ora 18.00 a poeticilor cotidianului si puteti prezenta timp de cinci minute la Poeticile cotidianului, poemele dumneavoastra vorbite.

SLAM sau POEZIE VORBITA, POEZIE TRADITIONALA sau EXPERIMENTE, POEZIA TA da piept cu publicul. TE TZINE?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *