Editura Lumen: dai cat vrei pe carti

Editura Lumen deruleaza in cadrul Targului de Carte Librex actiunea Dai cat vrei pe o carte. Aceasta campanie este adresata studentilor acordand astfel o sansa tinerilor interesati de cultura, educatie si noutate sa-si completeze biblioteca proprie. Editura Lumen va astepata la Targul de Carte Librex care se desfasoara la Sala Polivalenta, Iasi in perioada 19-23 mai.

In cadrul participarii la acest Targ de carte Editura Lumen vrea sa transmita publicului un mesaj de alarma cu privire la viitorul culturii, educatiei si stiintei romanesti. Acest mesaj va fi lansat prin intermediul actiunii Dai cat vrei pe o carte! care se va desfasura pe toata durata targului. In mod concret, studentii care vor vizita standul Editurii Lumen vor fi invitati sa ia orice carte dintre cele expuse dand pe ea pretul pe care si-l pot permite. Studentii trebuie doar sa prezinte carnetul de student vizat pe anul universitar in curs si apoi sa-si aleaga titlul dorit din cele disponibile pentru aceasta campanie.

In momentul in care Romania este intr-o criza profunda, atat financiara, cat si de sistem, care induce angoasa, frica si deznadejde consideram ca intoarcerea la valorile cartii, ale educatiei de calitate, ale marii culturi reprezinta sansa pentru viitorul tarii noastre. A ramane impasibili la faptul ca studentii nu-si permit sa-si cumpere macar o carte din bursa (in cazul in care aceasta mai exista), ca in loc sa-si puna problema obtinerii unui loc de munca, se intereseaza tot mai mult de posibilitatea emigrarii, ceea ce in scurt timp va distruge intelectualitatea romaneasca, deja profund afectata de 20 de ani de subfinantare a cercetarii si culturii, inseamna a fi partasi cu voie sau fara voie la mutilarea societatii romanesti.

Editura Lumen in urma experientei proprii de peste 10 ani de promovare a excelentei in cercetare si cultura, mai ales in randul tinerilor creatori si intelectuali, priveste cu profunda ingrijorare transformarea sloganului Noi muncim, noi nu gandim, cu care in anii 90 erau apelati intelectualii in timpul mineriadelor, intr-o constrangatoare realitate a intregii culturi romanesti, care este supusa unei mineriade simbolice prin promovarea non-valorii si manelizarea spatiului public romanesc.

Dai cat vrei pe o carte! se doreste a fi un simbol al aruncarii culturii scrise in derizoriu, gratie proceselor continue si complementare de indepartare de valori, generata de lipsa de oportunitati pe care tinerii o resimt vis-a-vis de sistemul educational si de cercetare. Promovarea imposturii si a falselor modele, a carierismului politic sau profesional sunt alaturi de prezenta criza economica puternice piedici in dezvoltarea reala a resursei umane romanesti. Ca atare, Editura Lumen a decis sa invite studentii sa dea cat vor pe o carte facand astfel un pas in reapropierea de cultura si de educatie, sfidand in aceasta maniera alarmantele si mereu crescatoarele procente ale reducerilor salariale, disponibilizarilor, reducerea burselor etc.

Editura Lumen va asteapta la standul propriu din cadrul Targul National de Carte Lumen in perioada 19 23 mai si va invita cu placere la toate activitatile ce le va desfasura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *