Elfriede Jelinek, Lacomie

Elfriede Jelinek este autoarea bestsellerului international Pianista si cistigatoarea Premiului Nobel pentru Literatura in 2004. Construit ca un thriller psihologic, Lacomie este o meditatie necrutatoare despre meschinaria vietii umane, despre capcanele sexului si miturile societatii contemporane. Originalitatea formala si bogatia lingvistica fac din el cel mai important roman al lui Jelinek, dupa Pianista.

Kurt Janisch, antieroul din Lacomie, este un politist de tara ambitios si frustrat care, prin natura slujbei sale, ajunge sa cunoasca o multime de oameni, in special femei aflate intre doua virste, singure si cu ceva avere. Ceea ce urmeaza e usor de anticipat: Janisch speculeaza atractia femeilor pentru el si nevoia lor de tandrete si intelegere, implicindu-le in situatii umilitoare si sordide. Dar in curind cineva ajunge sa stie prea multe si cadavrul unei adolescente e descoperit in apele lacului.

„Lacomie este cel mai bun roman al lui Elfriede Jelinek de la Pianista incoace, un adevarat miracol al virtuozitatii formale, impregnat de «apele freatice ale naratiunii», dupa cum se exprima insasi scriitoarea, si sustinut de o muzicalitate aparte.” (Frankfurter Allgemeine Zeitung)

Elfriede Jelinek s-a nascut in 1946 la Murzzuschlag, Austria. A studiat compozitia la Conservatorul din Viena, urmind, in paralel, studii de teatru si istoria artei, intrerupte din pricina unei depresii. A debutat in 1967 cu volumul de versuri Lisas Schatten (Faptele Lisei). Cunoaste succesul cu romanele Die Liebhaberinnen (Amantele, 1975), Die Ausgesperrten (Exclusii, 1980), Die Kinder der Toten (Copiii mortilor, 1995) si mai ales cu Die Klavierspielerin (Pianista, 1983), acesta din urma avind o puternica incarcatura autobiografica. Romanul a fost distins, in 1986, cu Premiul Heinrich Boll. In anul 2001, a fost ecranizat de regizorul Michael Haneke, cu Isabelle Huppert, Benoit Magimel si Annie Girardot in rolurile principale. Pelicula a obtinut Marele Premiu la Festivalul de la Cannes, precum si Premiul pentru cea mai buna actrita si cel mai bun actor. In 1989, romanul Lust (Nesat) declanseaza un imens scandal din pricina sexualitatii violente, linie in care se inscrie si romanul Gier (Lacomie, 2000). Elfriede Jelinek a tradus din operele lui Thomas Pynchon, Christopher Marlowe, Georges Feydeau si Eugene Labiche, a scris scenarii de film, librete de opera, eseuri. A fost distinsa cu nenumarate premii nationale si internationale, printre care Premiul Brener (1996), Premiul Georg Buchner (1998), Premiul Heinrich Heine al orasului Dusseldorf (2002) si Premiul Stig Dagerman (2004). In 2004 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatura „pentru fluxul muzical al vocilor si antivocilor din romanele si piesele sale, ce releva, cu un extraordinar talent lingvistic, absurditatea stereotipurilor sociale si forta lor subjugatoare”. La Editura Polirom au mai aparut Pianista (2004), Exclusii (2005) si Amantele (2006).

Elfriede Jelinek, Lacomie, Biblioteca Polirom, Pret: 29.50 lei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *