Acest al treilea volum al operelor lui Poe reuneste, sub titlul comun de Calatorii imaginare, romanele Povestea lui Arthur Gordon Pym si, tradus pentru prima data in limba romana, Jurnalul lui Julius Rodman (1840), ramas neterminat. Povestea lui Arthur Gordon Pym este mai mult decit o tipica istorisire initiatica americana, caci, dincolo de violenta si de misterul sau, problematizeaza insusi actul scrierii si reprezentarii adevarului in pagina.
Printre multiplele farse pe care le insceneaza, Poe se desemneaza ca scrib din umbra al aventurilor personajului sau, impletind cu ingeniozitate faptele istorice si fictiunea. Si Jurnalul lui Julius Rodman este scris in acelasi spirit ludic, pretinzind ca infatiseaza o expeditie din 1792 – nici mai mult, nici mai putin decit prima traversare a Muntilor Stincosi de catre albi.
„S-ar parea ca Poe vrea sa uzurpe rolul profetilor si sa-si adjudece monopolul explicatiei rationale. Astfel, peisajele servind ca fundal febrilelor lui compozitii capata paloarea unor fantome. Poe, care arareori pare sa fi impartasit pasiunile altor oameni, schiteaza arbori si nori care sint aidoma arborilor si norilor dintr-un vis sau, si mai bine, care se aseamana cu personajele lui stranii, la fel de adinc patrunse de un tremur supranatural si convulsiv.” (Charles Baudelaire)
Edgar Allan Poe (1809-1849) s-a nascut la Boston, Massachusetts. Si-a inceput studiile la Universitatea din Virginia, apoi, dupa o scurta perioada de timp petrecuta in armata, a inceput sa publice articole de critica in periodice literare, devenind celebru pentru stilul sau caustic, riguros, de o inalta tinuta intelectuala si cu o larga deschidere filosofica. Doua dintre eseurile sale, Principiul poetic si Filosofia compozitiei, au ramas pina astazi repere de neocolit ale poeticii moderne. Considerat unul dintre cei mai provocatori scriitori ai secolului XIX, cu o influenta considerabila in literatura americana si europeana, parinte al prozei politiste si precursor al romanului SF si horror, si-a inceput cariera literara ca poet (cu Tamerlane and Other Poems, 1827; Poems, 1831). Singurul sau roman finalizat, The Narrative of Arthur Gordon Pym (Povestea lui Arthur Gordon Pym), este publicat in 1838, iar primul volum de povestiri, Tales of the Grotesque and Arabesque, apare in 1840. Insa cartea care il va impune definitiv in atentia publicului este The Raven and Other Poems (1845); prin intermediul traducerilor lui Baudelaire, care il descria ca pe „cel mai important scriitor al epocii”, reputatia sa europeana incepe totodata sa capete un contur bine definit. A mai publicat Masca Mortii Rosii si alte povestiri (Polirom, 2003), cuprinzind schitele, nuvelele si povestirile scrise intre 1831 si 1842, si Misterul lui Marie Roget si alte povestiri (Polirom, 2005), care intregea tabloul nuvelisticii cu prozele tiparite intre 1843 si 1849.
E.A. Poe, Calatorii imaginare, Biblioteca Polirom. Seria „Clasici Universali”, Pret: 39.50 lei
Foarte interesant!