Venetia ca o parabola
Venetia lui Crihana este o parabola, o poveste cu infinite posibile deveniri. O punte peste spatiu si timp, pornind din real sau realul posibil, facand o volta prin imaginar si revenind apoi, intr-un spatiu si timp ce poate fi acelasi sau altul.
Venetia ca spectacol si cotidian, ca o incercare morala, ca simbol, ca pretext , ca oras al desertaciunii si tarelor umane, ca oras al romanticilor indragostiti, ca oras al bussines-ului este supusa distructiei sau constructiei, sau unor schimbari fundamentale sau extinderii catre alte spatii cu valoare de simbol al culturii internationale.
Fiecare lucrare este un adevarat test de inteligenta, de analiza imaginativ creeatoare, ce da bucuria descoperirii atat privitorului ocazional cat si celui avizat.
Interesante si jocurile de intamplari cu gondole, indragostiti, intalnirea dintre tehnica moderna de transport si cea medievala.
Uneori apar si incriptari ideatice menite intelectualului rafinat, iar suprapunerea unor multiple metafore si simboluri in aceeasi lucrare permite variate si numeroase interpretari posibile.
Instructive exercitiile de gandire si meditatie pentru o Venetie lipsita de apa, sau o Venetie dezmembrata in componentele arhitectonice elementare, sau o Venetie acaparata de palate pentru pasari, sau o Venetie saturata de propriile simboluri, sau o Venetie ce ofera servicii interesante gen Autostop, Umeda serenada sau cu iz romanesc gen Pizza Vlad Tepes.
Emblematica este lucrarea Carnavalul, in care navala mascatilor pe podul venetian matura totul in cale si face ca oamenii obisnuiti sa se ascunda, traindu-si indignarea si spaimele zilnice in apele tulburi ce trec pe dedesupt.
Venetia lui Crihana este o poveste ce a devenit acum internationala si universala prin subiect si expresie.
Semnificativ pentru pictura satirica de Sevalet a lui Crihana este ca lucrarile sale devin obiect de analiza si de contemplare in sine.
In stilul sau caracteristic, prin tonurile calde, cuminti, palide, parca neutre, ale desenului descriptiv, descatuseaza si pune in valoare ideile ce salta navalnic si imperativ din cadru.
O concluzie ce se impune, o data ce ai vazut expozitia Venetia a lui Florian-Doru Crihana, trebuie sa revii caci de fiecare data ai parte de noi si surprinzatoare descoperiri, revelatii personale, motive de comparatie, uneori, poate, chiar neintentionate de catre autor.
12 februarie 2010,
Irina IOSIP
fdcrihana@yahoo.com
fdcrihana@yahoo.com
http://floriandorucrihana.wordpress.com/