Ghid psihologic pentru sarcina si maternitate, Corinne Antoine

Scrisa de Corinne Antoine, psiholog clinician, psihoterapeut si profesor la Paris VIII, cartea are titlul original “La revolution interieure, psychologie de la grossesse et de la maternite” (Revolutia interioara, psihologia sarcinii si maternitatii) si este aparuta la editura Trei, in colectia Psihologie practica. In capitolul III, putem citi despre diferiti psihologi si psihanalisti care s-au preocupat in cariera lor de aceste aspecte si care au scris despre ele, precum si principalele concepte fundamentate de ei.

Review scris de Anca Munteanu – www.psihanaliza-de-familie.com

Ghidul psihologic pentru sarcina si maternitate
Ghidul psihologic pentru sarcina si maternitate

Cartea este un periplu complet al perioadei care incepe cu dorinta de a avea copii si se sfarseste dupa nastere. Abordate din perspectiva psihologica, gasim mai toate subiectele din aceasta perioada: iubirea dintre membrii cuplului, dorinta lor sau doar a unuia de a avea copii, implinirea prin copii, mostenirea pe care vrem sa o transmitem mai departe fertilitatea si momentul in care aflam despre sarcina, probleme de infertilitate si asteptarea aparitiei copilului, incarcate de sentimente intense, aspecte psihologice ale ecografiei, imaginea a ceea ce se petrece in interior, consecinte ale bolilor si anomaliilor prenatale, decizia de a intrerupe sarcina sau de a o continua, situatii speciale precum sarcini tarzii, sarcini neasteptate, avorturi repetate, mame adolescente, dependenta de droguri la mama sau diferite afectiuni medicale care interfereaza cu sarcina, moartea in utero, moartea la nastere, doliul dupa copil, copilul de substitutie,
intreruperea sarcinii (avortul spontan, intreruperea la cerere, intreruperea medicala), consecinte, despresia post-natala.
In ultimul capitol, facem impreuna cu autoarea o incursiune in clinica, citind diferite cazuri pe care Corinne Antoine le-a avut in cariera sa de psihoterapeut. Tot aici, putem afla cum ne poate ajuta psihologia, psihoterapia, psihanaliza indicviduala sau de familie, hipnoza in problemele legate de sarcina si maternitate, de nastere, de infertilitate, de diferite temeri si angoase, de capacitatea de a deveni “o mama buna” sau “parinti buni”.
La sfarsitul cartii, exista un glosar, in care ne sunt explicati diferiti termeni folositi in carte, cu scopul de a facilita intelegerea textului si de catre persoanele care nu sunt de specialitate.
Asadar este vorba despre o carte din care aflam raspunsuri la intrebari care ne framanta dar gasim si idei noi, teorii si concepte din care putem invata multe lucruri. Scrisa intr-un limbaj accesibil si plina cu exemple practice, merita citita nu doar de actuale si viitoare mame ci si de barbati si de profesionisti in domeniul sanatatii.

Review scris de Anca Munteanu – www.psihanaliza-de-familie.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *