Lansare volum :: Teatru spaniol contemporan urmata de spectacol lectura :: Noaptea ursului

Institutul Cervantes, Teatrul Odeon si Fundatia Culturala “Camil Petrescu”,in parteneriat cu Sala de Lectura – Ceainaria Teatrului ACT,va invita luni 26 ianuarie, ora 19,la Sala de Lectura – Ceainaria Teatrului ACT,
unde va avea loc lansarea volumului TEATRU SPANIOL CONTEMPORAN / 2, o antologie semnata de Ioana Anghel.

Volumul este editat cu sprijinul Ministerului Culturii din Spania prin Directia generala a Cartii, Arhivelor si Bibliotecilor.

Lansarea va fi urmata de spectacolul-lectura
Noaptea ursului de Ignacio del Moral.
Traducerea: Alina Cantacuzino.
Cu: Relu Poalelungi, Mihai Smarandache, George Albert Costea, Ana Maria Moldovan.
Regia: Cristian Dumitru

Invitat special: Ignacio del Moral

Evenimentul marcheaza inceputul parteneriatului pe care
Teatrul Odeon si Fundatia Culturala “Camil Petrescu”
il deruleaza in 2009 sub genericul Dramaturgi de azi la Odeon.

Continuand traditia lecturilor publice prin care a reusit sa sustina in mod consecvent noua dramaturgie romaneasca si straina,Teatrul Odeon va prezenta in premiera,in ultima saptamana a fiecarei luni din cadrul stagiunii, spectacole-lectura cu piese publicate de Fundatia Culturala “Camil Petrescu” in seria “Dramaturgi de azi”.
Proiect coordonat de Tamara Susoi si Andreea Dumitru.

Intrarea libera, in limita locurilor disponibile.

_____________________________________

Nascut in 1957, Ignacio DEL MORAL si-a inceput cariera teatrala in 1977, ca actor in diferite companii si grupuri independente, iar din 1990 s-a dedicat exclusiv scrisului. A castigat premii pentru Dias de calor (1989), La mirada del hombre oscuro (1993), Que no se entere nadie… hasta que pasen las elecciones (2000). Textele sale au fost traduse in catalana, engleza, franceza, italiana, suedeza, greaca, ceha si flamanda.

Ignacio del Moral este totodata unul dintre cei mai importanti scenaristi de film si televiziune din Spania. Colaboreaza frecvent cu regizorul Fernando Leon de Aranoa, printre cele mai cunoscute creatii ale lor aflandu-se peliculele Barrio (1998, Premiul pentru cel mai bun film spaniol) si Los lunes al sol (2002, cinci Premii Goya, Marele Premiu “Concha de Oro” la Festivalul de Film de la San Sebastian s.a).
Din 1998, este membru in Consiliul Director al Asociatiei Autorilor de Teatru.

Pentru Noaptea ursului (La noche del oso) a obtinut, in 2002, Premiul “Carlos Arniches”. Piesa a fost montata un an mai tarziu la Teatrul Arlequin din Madrid, in regia lui Ernesto Caballero.

_____________________________________

In anul 2005, Fundatia Culturala “Camil Petrescu” a deschis seria “Dramaturgi de azi” cu antologia TEATRU SPANIOL CONTEMPORAN. Volumul s-a bucurat de un succes notabil, piesele semnate de Ernesto Caballero, Sergi Belbel, Juan Mayorga si Rodrigo Garcia fiind montate la scurt timp de Claudiu Goga, Radu-Alexandru Nica, Horatiu Mihaiu, Dan Vasile, Theo Herghelegiu, Ioana Paun, atat in companii independente, cat si in teatre de stat din Bucuresti, Brasov, Oradea, Bacau si Targoviste.

Antologia TEATRU SPANIOL CONTEMPORAN / 2 este cel de-al zecelea titlu din seria “Dramaturgi de azi”. Volumul prezinta – in traduceri de Ioana Anghel si Alina Cantacuzino – piese scrise in intervalul 1997-2003 de Jose Ramon Fernandez, Angelica Liddell, Ignacio del Moral si Juan Mayorga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *