Literatură, personaje unice şi copii care descoperă cum funcţionează lumea din jur

De peste 20 de ani, Colecţia RAO Clasic îţi aduce cele mai importante titluri ale literaturii universale. Am ales patru titluri, patru romane diferite, care nu pot lipsi din biblioteca unui cititor adevărat. Aceste poveşti despre prietenie, dragoste, moralitate, prezintă personaje unice, puternice şi sunt, la fiecare generaţie, o bogată sursă de inspirație pentru ecranizări și adaptări de succes pentru micul și marele ecran.

Mândrie şi prejudecată, cel mai cunoscut roman al lui Jane Austen, recreează atmosfera şi moravurile claselor superioare din Anglia rurală a secolului al XVII-lea. Romanul este povestea familiei Bennet și a celor cinci fiice ale acesteia, aflate în căutarea dragostei, a măritișului și a statutului social pe care acesta li-l poate aduce. Elizabeth Bennet – inteligentă, spirituală, dar fără avere – și Mr. Darcy – un moșier bogat – se luptă împotriva prejudecăților vremii dar și a propriului orgoliu.

Peter Camenzind, de Hermann Hesse. Student la Zürich, tânărul Peter Camenzind îşi împarte timpul între cursuri și cârciumi, suferă din dragoste sau pentru pierderea unui prieten drag. Își găsește însă pacea interioară atunci când îl întâlnește pe Boppi, un invalid de la care reînvață ce înseamnă dragostea pentru oameni, dar și să redescopere micile bucurii ale vieții. Un roman copleșitor despre prietenie și speranță, despre copilărie și maturitate.

Acum 170 de ani, pe 16 octombrie 1847, Charlotte Bronte publica Jane Eyre, o carte care a revolutionat arta ficțiunii prin atenția acordată evoluției graduale a sensibilității morale și spirituale a eroinei și prin faptul că toate evenimentele sunt colorate de o intensitate a trăirii care fusese până atunci considerată domeniul exclusiv al poeziei.

Verişoara Bette, de Honoré de Balzac
Plasat în Parisul secolului al XIX-lea, romanul spune povestea unei femei de vârstă mijlocie care pune la cale distrugerea familiei ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *