Mircea Mihaies, Metafizica detectivului Marlowe

Scrisa cu o placere vadita, alerta si lipsita de academismul greoi asociat de obicei cu un asemenea demers, Metafizica detectivului Marlowe este genul de carte care te determina sa incepi fara intirziere lectura lui Chandler. Iar daca faci deja parte din fan-clubul lui Philip Marlowe, te readuce in atmosfera unica a unui prozator de forta, care a depasit granitele genului policier.

„As fi vrut sa scriu aceasta carte acum treizeci de ani. O consider o datorie de tinerete, in fine achitata, in amintirea vremurilor cind, impreuna cu Valentin Constantin, Ioan T. Morar, Eugen Suciu, Genu si Dani Motz, citeam cu voce tare pasaje din cartile lui Raymond Chandler. Sint sigur ca fiecare dintre noi a fost marcat de acele zile si acele lecturi: atunci cautam in anchetele detectivului Philip Marlowe partea solara a existentei, libertatea, umorul si aventura; astazi probabil ca am cauta doar nevroza. N-as fi scris-o nici azi daca n-as fi fost incurajat constant de indemnurile lui H.-R. Patapievici, incepind cu una dintre magicele seri cind darimam meterezele de carti ale librariei Strand. Tot el a gazduit-o, in serial, in admirabila revista pe care o conduce, Idei in dialog. Dac-as fi fost eu insumi un personaj dintr-o carte de-a lui Raymond Chandler, as fi dedicat, cu siguranta, aceste rinduri Monei Mars, Peruca Argintie, femeia cu buzele si fata reci ca gheata – pentru ca in viata fiecaruia exista cineva care te uraste si te salveaza in acelasi timp.” (Mircea Mihaies)

Mircea Mihaies (n. 1954) este profesor de studii americane si britanice la Universitatea de Vest din Timisoara, redactor-sef al revistei Orizont, vicepresedinte al Institutului Cultural Roman. Dintre volumele publicate, amintim: De veghe in oglinda (Cartea Romaneasca, editia I, 1989; editia a II-a, 2005), Cartea esecurilor. Eseu despre rescriere (Univers, 1990), Masca de fiere (Polirom, 2000), Scutul lui Perseu (Curtea Veche, 2003), Femeia in rosu (in colaborare cu Adriana Babeti si Mircea Nedelciu, editia a III-a, Polirom, 2003), Cartile crude. Jurnalul intim si sinuciderea (editia a II-a, Polirom, 2005), Viata, patimile si cantecele lui Leonard Cohen (Polirom, 2005). Impreuna cu Vladimir Tismaneanu, a publicat la Editura Polirom: Vecinii lui Franz Kafka / The Neighbors of Franz Kafka (1998) si patru volume de convorbiri : Balul mascat (1996), Incet, spre Europa (2000), Schelete in dulap (2004) si Cortina de ceata (2007).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *